- Det er en solid trøkk for kronen, sier valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets til Nettavisen.
Kronen falt nå til 10,26 kroner mot euro, mot 9,97 kroner for så sent som for en uke siden. Vi må nå tilbake til kollapsen i oktober, da kronen falt til sitt svakeste noensinne, for å finne en liknende nedtur. Da var bunnotering 10,31 kroner, altså kun få øre fra dagens nivå.
Les også: Brutal kronesmell for Odd (80): ‒ En tredjedel av pensjonen min er forsvunnet
Kronen raser også mot dollar, og er tirsdag på 9,24 kroner mot den amerikanske valutaen. Det er også nær rekord. Også mot svenske kroner og britiske pund er kronen klart svekket.
Svakeste måling noensinne
Mandag ettermiddag ble dessuten I44-indeksen, som er Norges Banks foretrukne kronemål, notert til 112,24 poeng. Det er det svakeste nivået noensinne på indeksen, som går tilbake til slutten av 80-tallet, ifølge E24.
Indeksen måler kronens styrke mot valutaene til 44 av Norges viktigste handelspartnere og er en viktig pekepinn når sentralbanken setter rentene.
Les også: Sissener gir MDG skylda for at kronekursen stuper
Flere grunner
Østnor mener det er flere grunner til nedturen. Han viser til at de overraskende svake tallene for norsk handel i desember trekker ned tilliten til kronen. Mandag kom det norske nøkkeltallet PMI, som er et viktig mål på utsiktene til økonomien. Det falt med hele fire poeng fra måneden før.
- Samtidig har det jo skjedd vesentlig med utsiktene med verdensøkonomien. Det er nå igjen frykt for at global vekst bremser opp, så det blir dobbel smell for kronen, sier Østnor.
Les også: Norske kroner stuper: Dette koster det deg
Han viser at det igjen påvirker oljeprisen, som har falt kraftig til 58 dollar fatet.
- Så kronen får trøkk fra flere kanter, sier Østnor.
Usikker fremtid
Han trekker likevel frem Corona-virusen som den utløsende faktoren for den kraftige nedgangen i denne omgangen, ettersom den har brakt frykten for svak vekst tilbake fra skyggene.
Les også: Advarer mot pengesmell på Gardermoen
- Men man har spådd toppen om en ukes tid på Corona-viruset, så spørsmålet blir om kronekursen da kommer tilbake. Dette vil nok avhenge mye av hvor lenge den var, men vi vet fra liknende epidemier at når aktiviteten kan ta seg kraftig opp igjen når den er over, så da er det rimelig å vente en gjeninnhenting, sier Østnor.
Han er imidlertid ikke veldig optimistisk for kronen, og viser til at DNB Markets venter at kronen vil ligge på ni kroner mot dollar og 10 mot euro om tre måneder. Om seks måneder venter DNB rundt 10,10 mot og 8,84 mot dollar.
- Men det er fortsatt stor usikkerhet rundt Corona-viruset og i hvilken grad dette påvirker kronen på lengre sikt, sier han.