Den norske kronen har på nyåret styrket seg nemlig kraftig mot den amerikanske dollaren, og var onsdag og torsdag på sitt sterkeste siden november 2018. En dollar kostet natt til torsdag under 8,4 kroner, mot 9,5 kroner for to måneder siden.

En sterk krone mot dollar er spesielt positivt for prisen på norske varer, siden veldig mange importere varer handles av norske selskaper i dollar, inkludert amerikanske og kinesiske. En sterk krone vil dermed bety at varer som Iphoner og Teslaer blir billigere.

Les også: Førersetet har vært løst i to år. Nå tør ikke Svein Halvard å bruke Teslaen lenger

Så sent som i november økte Tesla prisene kraftig som følge av svakere krone, og mye taler dermed for at det motsatte snart kan skje.

Også mot euroen har kronen styrket seg og en euro koster torsdag 10,37 kroner, mot 11,12 kroner for to måneder siden.

Oljejubel

Strateg Ole Håkon Eek-Nilsen i Nordea Markets sier det er først og fremst den sterke oljeprisen, som har steget til 54 dollar fatet, som har løftet kronen de siste dagene.

- Det er først og fremst oljeprisen, som stiger klart, samtidig som det er gode stemning i finansmarkedene. Det er perfekte forhold for kronen. Samtidig vet vi at kronekursen historisk sett ofte stiger på starten av året, sier han til Nettavisen.

Kronen hadde forøvrig en real nedtur før jul i år.

Les mer her: Elendige nyheter gir sjokkfall for den norske kronen

Valg i USA

Eek-Nilsen sier at oppgangen i oljeprisen er en respons på Opec-avtalen.

Les mer her: Full jubel i oljebransjen: - Det er nesten for godt til å være sant

Senatvalget i USA, som ser ut til å sikre Joe Bidens demokrater en flertall også i Senatet, kan også ha en effekt, men Eek-Nilsen tviler på at det er avgjørende.

- Alt annet like burde mer Biden-politikk gi mindre olje fra USA, og dermed høyere oljepris, siden han er imot skifer-olje og vil forby oljeutvinning på statlig grunn. Samtidig er det er for tidlig å si det i virkeligheten vil ha en effekt, sier Eek-Nilsen.

Desember var forøvrig preget av en helt ellevilt salg av Teslaer i Norge, noe som førte til at den ble måneden hvor det er blitt registrert flest biler i Norge noensinne.

Les også: Tesla-sjokk i bilmarkedet gir ellevill rekord: - Dette er historisk