*Nettavisen* Økonomi.

Kronen skal til himmels

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

Vil knuse dollar, pund og euro ned i støvlene. Se hvor mye her.

17.01.12 11:11

Global valutastrategsjef David Bloom i HSBC klinker til med ny råsterk kroneprognose.

I en fersk analyse spår Bloom kronekursen både på kort og lang sikt. Se tabell nederst i saken.

Ifølge Bloom vil kronen styrke seg kraftig mot britiske pund og spesielt mot amerikanske dollar frem til utgangen av 2013.

I rapporten "Currency Outlook January 2012" presenterer Bloom de verste og beste valutaenei 2012 sett fra brillene til valutatradere.

Overfor NA24 understreker Bloom at HSBCs analyse og spådommer tar forbehold om at eurosonen vil bestå og at ingen land vil forlate den.

Uovertruffen
- Når det gjelder valutaene i G10 landene er den norske kronen overlegent best. Risikoen er meget lav og Norge har en uovertruffen finansiell posisjon. Sett fra et makroøkonomisk perspektiv er det liten tvil om at kronen er den beste valutaen i verden, sier Bloom.

Han mener kronen inneholder alle ingredienser som en "trygg havn" krever.

Kun én nedside
- Eneste nedside med kronen er at det er en liten valuta med begrenset likviditet. En rask styrking av kronen vil trolig føre til en hurtig inngripen fra den norske sentralbanken i form av lavere styringsrente, sier Bloom.

Som Blooms spådommer viser (se tabellen under) skal kronen styrke seg kraftig mot spesielt dollar og britiske pund de kommmene 24 måneder.

Dollaren skal under fem kroner
Mandag 16. januar lå kronen på cirka 6,06 kroner målt mot en US dollar. Ved utgangen av 2013 spår HSBC en kurs på 4,97 kroner. Det betyr en styrking på 22 prosent fra dagens nivåer.

Det blir betraktelig billigere å shoppe i London. Kronen skal nemlig styrke seg fra 9,28 til 8,06 kroner om 24 måneder. I prosent en styrking på 15 prosent. Målt mot Euro spår HSBC en styrking i samme tidsrom på syv prosent, fra 7,68 kroner itl 7.20 kroner.

Kan gi enda et rentekutt
En styrking av kronen er gode nyheter for shoppingglade nordmenn på tur i utlandet, men dårlige nyheter for norske bedrifter som selger sine varer til utlandet.

- En hurtig kronestyrkelse vil sannsynligvis føre til motangrep fra myndighetene ved hjelp av rentekutt og kronen er allerede 30 prosent overpriset mot euro, sier Bloom.

Dette er langt fra utenkelig og sentralbanksjef Øystein Olsen har da også tidligere signalisert at dersom kronen blir for sterk, så kommer sentralbanken til å kutte renten.

- Men når det er sagt bør det bemerkes at det siste rentekuttet til Norges Bank på 50 basispunkter kun hadde en midlertidig effekt på kronen, noe som indikerer at markedet i hovedsak kjøper den fordi den er sikker - ikke for å få høy rente, sier Bloom til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.