*Nettavisen* Økonomi.

Kronen svekker seg etter kraftig oljeprisfall og oppsiktsvekkende uttalelse fra Kina

FOLKEKONGRESSEN: I tillegg til beskjeden om å droppe økonomiske vekstmål, ble et forslag om en ny sikkerhetslov for befolkningen i Hongkong lagt frem. Her spaserer den kinesiske presidenten Xi Jinping og statsminister Li Keqiang forbi utenriksministeren og forsvarsministeren.

FOLKEKONGRESSEN: I tillegg til beskjeden om å droppe økonomiske vekstmål, ble et forslag om en ny sikkerhetslov for befolkningen i Hongkong lagt frem. Her spaserer den kinesiske presidenten Xi Jinping og statsminister Li Keqiang forbi utenriksministeren og forsvarsministeren. Foto: Carlos Garcia Rawlins (Reuters)

Usikre økonomiske utsikter i Kina sender bølger gjennom verdensmarkedene.

22.05.20 11:17

Da Folkekongressen i Kina åpnet etter nesten tre måneders utsettelse på grunn av spredningen av koronaviruset, kom det en beskjed som aldri har blitt hørt før fra verdens nest største økonomi:

Kineserne dropper å sette noen mål for økonomisk vekst for 2020, i lys av den største økonomiske krisen i landet siden 1970-årene.

Den økonomiske målsettingen har ofte blitt brukt av omverdenen til å tolke myndighetenes tro på egen økonomi og diagnose av underliggende økonomiske faktorer.

Den kinesiske statsministeren Li Keqiang begrunnet avgjørelsen med «stor usikkerhet» knyttet til verdensøkonomien og handel mellom land på grunn av covid-19.

Kinesisk bruttonasjonalprodukt svekket seg 6,8 prosent i første kvartal i år, og det er første gang Kina har rapportert om økonomisk tilbakegang siden 1976, ifølge CNN.

Les mer: Kina vil ta mer kontroll over Hongkong med omstridt sikkerhetslov

Sjokkbølger i oljemarkedet

I tillegg til beskjeden om å droppe økonomiske vekstmål, ble et forslag om en ny sikkerhetslov for befolkningen i Hongkong lagt frem. Loven vil forby forræderi, oppvigleri og løsrivelsesaktivitet i den tidligere britiske kronkolonien.

Demonstrasjonene i Hongkong, som startet i fjor sommer, har skapt hodebry for kinesiske myndigheter. Forslaget om ny sikkerhetslov gjør at mange nå spår mer uro, og børsene i Hongkong falt mer enn 4 prosent på kort tid.

– Dette kan føre til en ny bølge av demonstrasjoner i Hongkong, som kan legge ytterligere press på forholdet mellom USA og Kina. President Trump ble spurt om det kinesiske trekket, og lovet å respondere «veldig sterkt», skriver DNBs oljeanalytiker Helge André Martinsen, som registrerer at oljeprisen falt fra 36,8 til 34 dollar fatet.

Klikk på bildet for å forstørre. FALL PÅ 5 PROSENT: Oljeprisen reagerte umiddelbart på nyhetene fra Kina, og falt på et tidspunkt til under 34 dollar fatet, etter å ha vært oppe i 37 dollar torsdag.

FALL PÅ 5 PROSENT: Oljeprisen reagerte umiddelbart på nyhetene fra Kina, og falt på et tidspunkt til under 34 dollar fatet, etter å ha vært oppe i 37 dollar torsdag. Foto: Infront

Også den norske kronen blir rammet av uroen internasjonalt og oljeprisfallet: En euro koster rett under 11 kroner fredag formiddag, mens en dollar koster nå over 10 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre. DOLLAR: Kronen svekker seg, og en amerikansk dollar koster over ti kroner i morgentimene.

DOLLAR: Kronen svekker seg, og en amerikansk dollar koster over ti kroner i morgentimene. Foto: Infront

Klikk på bildet for å forstørre. EURO: Euroen koster nesten 11 kroner fredag morgen.

EURO: Euroen koster nesten 11 kroner fredag morgen. Foto: Infront

I en melding fredag sier oljeanalytiker Paola Rodriguez Masiu i Rystad Energy at hun er ikke overrasket over at oljeprisen faller – og peker på usikkerhet i markedene og en fortsatt stor ubalanse mellom tilbud og etterspørsel av olje.

– Som vi har sagt, ser vi at oljeprisen stabiliserer seg på mellom 30 og 35 dollar per fat en stund, men potensialet for høyere priser på 40-tallet senere i år når og dersom etterspørselen styrker seg og nærmer seg nivåene før covid-19, sier Masiu.

Oslo Børs faller

Hovedindeksen på Oslo Børs falt også tydelig fra start, og var ned rundt to prosent i åpningsminuttene.

40 minutter ut i handelen sliter spesielt oljeselskaper som Equinor og Aker BP, som begge er rundt fire prosent ned. DNB er også ned 3,5 prosent.

Borr Drilling suser opp 34 prosent, mens Norwegian er opp 12 prosent.

Les mer: Kina varsler mottiltak hvis USA iverksetter koronasanksjoner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag