Gå til sidens hovedinnhold

- Kronen vil slette alle historiske rekorder

Det er bare starten, tror global finansgigant.

Sjefvalutastrateg i HSBC, verdens nest største bankgruppe ifølge Wikipedia, David Bloom er ikke i tvil.

I sin siste globale valutarapport, er det nok en gang den norske kronen som står i fokus. Denne gang nøyer ikke Bloom seg med å fastslå at kronen er den sterkeste valutaen i verden, men klinker til med spådommer om at kronen skal nå historisk høy verdi mot både euro, dollar og pund.

Se oversikt i tabell nederst i saken.

Bare begynnelsen
- Du er klar over at du i din siste valutarapport spår historisk sterke kroneverdier?

- He,he, ja det er jeg fullstendig klar over, ler Bloom der han sitter i et fly som snart skal ta av fra Istanbul med retning London.

Til tross for at han nettopp har fått beskjed om å skru av telefonen av flyverten, tar han seg to minutter til å skryte av Norge og kronen overfor NA24.

- Sånn går det med et land som har et enormt budsjettoverskudd, et land som til tross for oljeformuen utviser budsjettidisplin og med full orden i statsfinansene. Du kan hilse NA24s lesere fra meg og fortelle dem at når kronen når rekordnivåene jeg spår ved utgangen neste år, så vil den mest sannsynlig bare fortsette ferden videre oppover, sier Bloom.

Historisk topp i 2013
Ifølge banken vil ett britisk pund koste 8,06 kroner ved utløpet av tredje kvartal 2013. Én euro vil koste 7,2 kroner på samme tidspunkt og prisen for én dollar vil være 4,97 kroner. Bortsett fra dollare som har hatt en dag 4,96 tidligere, blir dette historiske topper for kronen.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Blooms forventning om at pundet skal ned i 8,06 kroner, vil bety den sterkeste kronen noensinne.

Knuser pundet
På Norges Banks daglige valutanoteringer går historikken krone mot pundet tilbake til 11. desember 1981. På nevnte dato, for 31 år siden, ble pundet notert til 10.93 kroner. I tiårene som fulgte beveget kronen seg i intervallet mellom 10 og 12 kroner. Først i 1992, nærmere bestemt 19. oktober, falt pundet under ti kroner.

Pundet reiste seg imidlertid i årene som kom og ble for eksempel notert til 13,23 kroner 3. september 1998. Halvannet år senere kom tidenes toppnotering for pund mot kroner. 3. mai 2000 måtte valutatradere ut med hele 14,11 kroner for ett pund. Blooms forventning om at pundet skal ned til 8,06 kroner, betyr en svekkelse på hele 43 prosent fra den historiske toppen.

Den svakeste pundnoteringen hittil kom 7. september 2011 da NOK/GBP ble notert til 8,59 kroner. Blooms estimat på 8,06 ved utgangen av 2013 betyr altså en ytterligere pundsvekkelse på 6,2 prosent i forhold «all time low».

Én euro = 7,2 kroner
Det er ikke bare pundet som må unngjelde overfor kronen. Ifølge sjefen for HSBCs globale valutastrategi vil kronen noteres til 7,2 kroner mot euro ved utgangen av 2013.

Den hittil svakeste euronotering mot kronen kom 8. januar 2003 da én euro ble notert til 7,22 kroner. Fredag 9. mars ble euroen notert til 7,46 kroner. Får Bloom rett skal kronen altså styrke seg med 3,6 prosent i forhold til dagens nivå.

Dollar under fem kroner
Den amerikanske dollaren får også bank av kronen skal vi tro HSBC. Ved utgangen av 2013 kan du kjøpe én dollar for 4,97 kroner. Kun én dag i historien har dollaren vært verdt mindre.

Den absolutt bunnoteringen kom 16. april 2008 da man fikk kjøpt én dollar for 4,96 kroner. Fredag 9. mars ble dollaren notert til 5,66 kroner.

Bloom tror altså på en dollarsvekkelse ved utgangen av 2013 på 13,9 prosent mot dagens kronenivå.

Oversikt - topp og bunn for kronen:

Bra for turister - elendig for industrien
Endringer i kronekursen påvirker nordmenn på flere områder.

På den ene siden er en sterk krone positivt for nordmenn som skal reise til utlandet eller som kjøper varer i andre valutaer.

På den andre siden er en sterk krone negativt for norske eksportbedrifter.

Den ferske og oppsiktsvekkende rapporten til Bloom og HSBC kan du lese her.

Kommentarer til denne saken