- Dette er en betydelig nedgang og den siste uka har kronen falt enormt. Dette er ikke normalt med så store bevegelser, sier valutanalytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til Nettavisen.

Markedsuroen som ryster verdensøkonomien tiltar i kjølvannet av Donald Trumps handelskrig med Kina.

Dermed svekker kronen seg kraftig og var onsdag på det laveste ned på 10,1 kroner for én euro. Kun en gang tidligere, julaften 2008, midt under finanskrisen, har kronen vært svakere.

Kronen svekker seg også mot dollar, og en dollar koster nå 8,94 kroner. Selv mot den svenske kronen er den norske nå betydelig ned.

Oljefall

Oljeprisen raser også og ligger nå under 56 dollar fatet for nordsjøolje. Totalt er oljeprisen ned 12,16 prosent den siste uken. Bernhardsen mener at det er en viktig grunn til at kronen nå er så svak.

- Samtidig har vi et tynt marked med få handler, så det gjør at utslagene er ekstra store, sier han.

Sammensatt

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets sier at årsakene til kronefallet er sammensatte.

- Vi så liknende bevegelser mandag, og det er en sammensatt bevegelse. Kronen svekker seg fordi det er tvil om tilstanden i verdensøkonomien. Oljeprisen faller, de amerikanske børsene faller og Oslo Børs faller, til tross for at det går godt i norsk økonomi, sier Østnor til Nettavisen Økonomi.

Også på børsene i USA er fallet kraftig.

Indeksen Dow Jones Industrial Average er ned 415 poeng like etter åpningen på den amerikanske østkysten onsdag. Det tilsvarer omtrent 1,6 prosent nedgang.

Det samme er børsen S&P 500 og teknologibørsen og Nasdaq Composite, som er ned henholdsvis 1,3 og 1,2 prosent på ettermiddagen norsk tid.

Sikre havner

Ifølge finansnettstedet CNBC flytter investorer seg over til gull og andre «sikre» investeringer som statsobligasjoner. Analytikere mener dette er for å bøte på risikoen som følge av handelskrigen mellom USA og Kina.

Amerikanske tiårige statsobligasjoner, en tradisjonell «trygg havn» når det er stor usikkerhet i økonomien, stiger markant som følge av uro i markedet. Renten på statsobligasjonene, som faller når verdien på obligasjonen stiger, er ned fem basispunkter. Den har nesten halvert seg siden nyttår.

Markedet har opplevd røffe tider de senere ukene, ettersom handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg. Trump har nylig annonsert ytterligere toll på 300 milliarder dollar i kinesiske varer.