Gå til sidens hovedinnhold

Kronprinsesse Mette-Marit møtte sexforbryteren Jeffrey Epstein flere ganger

Kronprinsesse Mette-Marit møtte Jeffrey Epstein både hjemme hos ham og i Oslo, flere år etter at han tilsto seksuelle overgrep, melder Dagens Næringsliv.

Nå beklager hun at hun ikke undersøkte fortiden hans.

– Jeg ville aldri hatt noe med Epstein å gjøre dersom jeg hadde vært klar over alvorlighetsgraden av hans kriminelle handlinger. Jeg burde undersøkt Epsteins fortid nærmere, og beklager at jeg ikke gjorde det, sier kronprinsesse Mette-Marit i en uttalelse sendt fra slottet til DN.

Jeffrey Epstein tok tidligere i år sitt eget liv etter å ha blitt siktet for seksuelle overgrep og menneskehandel.

Les også

Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag

Sosiale sammenhenger

Nå innrømmer kronprinsessen at hun mellom 2011 og 2013 møtte Epstein ved flere anledninger gjennom felles bekjente i utlandet. Epstein ble dømt i 2008, etter å ha tilstått å ha betalt en mindreårig kvinne for seksuelle tjenester. Han sonet i 13 måneder.

– Gjennom mitt langvarige arbeid med internasjonale helsespørsmål har jeg sett på nært hold de store skadene seksuelle overgrep påfører barn og kvinner. Vi har alle medansvar for å bekjempe seksuelle overgrep og støtte ofrene, og jeg ønsker å uttrykke min dype sympati og solidaritet med ofrene for de overgrep Jeffrey Epstein har begått, sier Mette-Marit i uttalelsen slottet har sendt til DN på epost.

Slottet opplyser til avisen at møtene mellom de to skjedde i sosiale sammenhenger, og de fleste i USA. Ett var også i Norge.

Koblingen mellom kronprinsesse Mette-Marit og Jeffrey Epsten slås stort opp i utlandet. Saken er toppsak både hos Ekstra Bladet og B.T. i Danmark. Også Expressen omtaler saken.

Les også: To siktet etter Jeffrey Epsteins dødsfall

I 2013 avbrøt kronprinsessen kontakten med milliardæren.

– Kronprinsessen valgte å avslutte kontakten med Epstein i 2013, blant annet fordi hun opplevde at Epstein prøvde å bruke forbindelsen han hadde hatt med kronprinsessen overfor andre personer, forteller slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe til DN.

Prinsesse Märtha Louise har aldri møtt Jeffrey Epstein. Det opplyser pressekontakt Carina Scheele Carlsen i en SMS til VG.

- Hadde sex med prins Andrew

En av de som har fått hard medfart etter sin kontakt med Jeffrey Epstein etter dødsfallet, er britiske prins Andrew.

Og det gikk fra vondt til verre for prins Andrew etter at BBC for noen uker siden sendte et langt TV-intervju med prinsen om hans forhold til den sex-tiltalte, avdøde milliardæren Jeffrey Epstein.

I intervjuet slo prinsen også tilbake mot Virginia Giuffre, som tidligere hevdet at hun bare var 17 år da Epstein betalte henne 15.000 dollar for å ha sex med prinsen i 2001.

Virginia Giuffre hevder at hun som mindreårig ble tvunget til å ha sex med prins Andrew ved tre anledninger mellom 1999 og 2002.

Dette skjedde ifølge henne i London, New York og på en privat øy i Karibia som var eid av mangemilliardæren Jeffrey Epstein, som var en venn av prins Andrew.

BBC Panorama skal på mandag sendte et intervju med Virginia Giuffre.

Konspirasjonsteorier

Finansmannen og milliardæren Epstein var siktet for menneskehandel og for overgrep mot flere unge jenter og kvinner. 66-åringen satt varetektsfengslet og var anklaget for menneskehandel og seksuelle overgrep mot unge jenter gjennom en årrekke, inntil han ble funnet død i høysikkerhetsfengslet 10. august i år.

Etter at Epstein ble funnet død på cella, så den føderale fengselsetaten raskt at han så ut til å ha tatt sitt eget liv, noe de også fikk medhold av rettsmedisineren i New York.

Likevel har det versert en rekke konspirasjonsteorier rundt milliardærens dødsfall. Epstein hadde svært høy profil og hadde en rekke kjente og mektige personer i sin omgangskrets.

Les også

Virginia Roberts Giuffre om prins Andrew: – Han vet hva som skjedde og bare en av oss snakker sant

Fengselsansatte siktet

To fengselansatte, Tova Noel (31) og Michael Thomas (41), er siktet i forbindelse med dødsfallet til mangemilliardæren.

Ifølge New York Times ble de to siktet i forrige måned i forbindelse med dødsfallet. De to var på jobb i fengselet den dagen Epstein tok sitt eget liv i fengselet.

De to er siktet i forbindelse med at de skal ha unnlatt å sjekke innom cella til Jeffrey Epstein ofte nok.

- «Den perfekte stormen av tabber»

Justisminister William Barr uttalte nylig at dødsfallet til Jeffrey Epstein kom som en følge av en serie med tabber.

- Jeg kan forstå folk som umiddelbart tenkte worst-case scenario, fordi dette var «en perfekt storm av tabber», sier Barr til Ap.

Justisministeren gikk nylig ut og kommenterte Jeffrey Epstein-saken for å dempe alle konspirasjonsteoriene. Barr sier til nyhetsbyrået AP at han nå, personlig, har sett gjennom alle sikkerhetsopptak i fengselet.

Justisminister William Barr sier til nyhetsbyrået at han kan bekrefte at ingen personer tok seg inn i området der Epstein var plassert den natten mangemilliardæren døde.

Til tross for dette sier justisministeren at de vil fortsette å etterforske dødsfallet. Blant annet ønsker de å komme til bunns i hvorfor Epstein ikke hadde en cellekamerat kvelden han tok sitt eget liv, spesielt siden han nettopp var tatt av selvmordsvakt.

- Jeg tror det var viktig å ha noen der inne med ham og vi undersøker nå hvorfor det ikke skjedde, og jeg tror at enhver indikasjon her viser at vi tabbet oss ut. Systemene som skulle påse at det ble gjort, ble ikke fulgt, sier Barr.

Kommentarer til denne saken