I forrige uke gjennomførte verdens nest største kryptonettverk, Ethereum, en lenge planlagt fundamental endring. Denne har fått navnet «The Merge».

Før endringen ble gjennomført var det antatt at Ethereum sluker omtrent 77 TWh strøm i året - tilsvarende halvparten av Norges strømproduksjon. Målet med endringen var å redusere strømforbruket til nettverket med 99 prosent.

Bruker skjermkort til å tjene penger

Både Bitcoin og Ethereum har frem til nå blitt styrt på den måten at hvem-som-helst kan være med å bekrefte transaksjoner i nettverket, fremfor at det er noen sentral «bank».

For å få lov til bidra, har man måttet bevise at man hadde løst stadig mer kompliserte regneoppgaver (proof-of-work, PoW). Belønningen er en liten sum kryptovaluta.

Les også: Har knust krypto-våpenet - nå er det full fest for minere

For å løse disse svært tunge oppgavene, har spesielt skjermkort - normalt brukt til å gi god grafikk i spill og videoredigering - blitt benyttet. Disse kortene sluker strøm.

Etter at verdien på krypto gikk til himmels under pandemien, ble dette for enkelte veldig god butikk. Folk tømte butikkene for slike kort, noe som gjorde at det i lang tid nesten var umulig å oppdrive.

Les også: Alle ville kjøpe og nettbutikkene fjernet kjøp-knappen - nå har alt blitt snudd på hodet

Dropper tungt arbeid, satser på depositumskonto

Endringen Ethereum nå har gjennomført, er at ikke «hvem-som-helst» kan være med å bekrefte transaksjoner ved å vise til at de har gjort en stor jobb.

I stedet må man sette inn en betydelig sum kryptovaluta på en depositumskonto med høy rente, for å få lov til å være med på å bekrefte transaksjoner (proof-of-stake, PoS). Hvis man finner på noe tull, kan man miste det man har satt på konto.

Denne endringen har fullstendig fjernet behovet for å bruke skjermkort til denne jobben, og ifølge Digiconomist har strømforbruket over natten fullstendig kollapset.

Har kastet seg over andre kryptovalutaer

For mange har det vært en solid inntektskilde å bedrive såkalt «mining» av Ethereum, og mange har gjort store investeringer i utstyr som bare er satt opp til dette.

Når nå arbeidsoppgaven er borte, har alle disse nå kastet seg rundt for å tjene penger på andre kryptovalutaer.

I løpet av en uke har mengden arbeid som måtte legges ned for å «mine» Ravencoin mer enn femdoblet seg, mens vanskelighetsgraden for det som kalles Ethereum Classic nesten femdoblet seg.

Dette var kryptovalutaer som man tidligere kunne tjene litt dårligere på enn Ethereum, men som plutselig har fått mange mer som konkurrerer om. I praksis betyr det at man nå må bruke fem ganger så mye tid og strøm, på å få utbetalt den samme belønningen som før.

Tapsprosjekt og «brannsalg»

Og dette har fått store konsekvenser: Ifølge nettsidene Hashrate.no og WhatToMine, er det for øyeblikket i praksis ikke mulig å tjene penger på mining av noen kryptovalutaer når man trekker fra kostnadene til strøm.

Selv med en strømpris på én krone per kWh ser det nå ut til å være et tapsprosjekt.

Dette kan man se at mange har funnet ut av i løpet av helgen. Nesten en tredel av regnekapasiteten som ble brukt på Ethereum Classic-nettverket før helgen er nå borte.

Det har lenge vært ventet at bruktmarkedet vil bli flommet over av brukte skjermkort etter at Ethereum-endringen er gjennomført, og mye tyder på at «brannsalg» av mining-utstyr som en ikke lenger tjener penger på nå er i gang.

En rask sjekk på Finn tyder på at det er veldig mye å velge mellom for øyeblikket, og flere som selger mange skjermkort av gangen.

PS! Etter at The Merge ble gjennomført har prisen på Ethereum gått ned fra rundt 1700 til under 1300 dollar mandag morgen