Kulde trekker oljeprisen og børsen opp

Statoil er opp over tre prosent tirsdag. Sammen med en sterk oljepris trekkes Oslo Børs opp nesten 1,5 prosent. Dagens vinner er Strømme som er opp nesten 40 prosent, men også Opticom slår fra seg.

22.11.05 18:30

Oljeprisen fortsetter å krabbe oppover og handles tirsdag ettermiddag til 56,53 dollar fatet, opp 2,15 prosent. Det drar hele oljesektoren opp, og de tunge aksjene som Statoil og Hydro stiger og trekker opp Oslo Børs med 1,43 prosent til 313,70 poeng.

Statoil opp tre prosent
- Oljeprisen har begynt å stige igjen. Generell kulde på den nordlige halvkule og i sær på østkysten av USA hvor det er stor befolkningstetthet driver prisen oppover, sier oljeanalytiker Bjørn Inge Tønnessen i DnB Markets til TV 2 Nettavisen.

- Statoil er opp hele tre prosent, mens Hydro stiger kun i underkant av en prosent. Hvorfor?

- Det skyldes at Statoil er et mer rent oljecase enn Hydro, sier Tønnessen.

Statoil sluttet på 154 kroner med en omsetning på 1.577 millioner kroner og Hydro sluttet på 684 kroner etter at det ble omsatt aksjer for 790 millioner kroner.

Strømme opp over 40 prosent
Dagens vinner er Strømme som inngikk en fusjonsavtale med Camillo Eitzens datterselskap Tesma Holding, der Strømme-aksjonærene beholder 45 prosent. Til TDN Finans utalte administrerende direktør Christian Krefting i Strømme at han tror på økte markedsandeler etter fusjonen. Han venter ytterligere konsolidering i bransjen.

- Vi er et børsnotert selskap, og intensjonen er helt klart konsolidering innen bransjen. Det gjelder både i forhold til ship management og på supply- og service-siden, sa han.

Markedet har reagert med å sende aksjen opp over 40 prosent til 3,38 kroner aksjen.

På tapersiden finner man mandagens vinner Birdstep og de siste ukers store samtaleemne Fast.

Fast falt
Birdstep steg mandag med 20 prosent etter at selskapet meldte at en prøveversjon av selskapets SmartRoaming-klient for første gang skulle distribueres med en SonyEricsson telefon. Tirsdag sikrer flere investorer seg en gevinst og Birdstep faller tilbake med 3,5 prosent til 13,80 kroner.

Fast gjennomførte en emisjon rett før børsstart på i underkant av 600 millioner kroner til 24,20 kroner aksjen, under mandagens sluttkurs på 25,40 kroner. Fast steg imidlertid jevnt og trutt utover dagen og sluttet på 24,50 kroner.

Fast-emisjonen ble overtegnet hele tre ganger. Til TV 2 Nettavisen opplyser styremedlem i Fast og administrerende direktør i Opticom at Opticom ikke tegnet seg i emisjonen. Opticom eier i underkant 30 prosent av Fast.

Opticom opp
Til tross for at Fast har falt, steg Opticom tirsdag med fire prosent til 104 kroner. Det gikk to store poster på henholdsvis 250.000 og 210.000 aksjer. Begge er kjøpt av vennligsinnede av duoen Keith og Fussell. Hvis det er riktig kan slaget om Opticom være over.

To av de tre store europeiskebørsene steg mandag. FTSE-indeksen i London er opp 0,29 prosent til 5.513,70 poeng og DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,10 prosent til 5.176,01 poeng , mens Paris er ned 0,11 prosent til 4.580,54 poeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.