Kuldesjokket kunne vært verre

Foto: Fotograf:CHINA DAILY (REUTERS)

Og det kan du takke finanskrisen for.

05.01.10 14:57

Norge har startet året særdeles kjølig, og i tillegg har det blitt meldt om at vondt skal bli verre. I slutten av uken har det blitt varslet om at deler av Østlandet kan bli utsatt for temperaturer ned mot 40 grader minus.

På toppen av dette rammer sprengkulden både enkeltpersoner og bedrifter grunnet høyere strømpris.

- Gjennom julen har systemprisen ligget på 40 euro pluss minus. Men nå er en del industri på vei tilbake samtidig som det er veldig kaldt, slik at prisen steg til 53,50 euro i går, og det var forventet at prishoppet kunne fortsette i dag, sier porteføljeforvalter Pål Johannessen i Bergen Energi til NA24.

Tirsdag har imidlertid prisene steget noe igjen. Systemprisen på én megawattime (MWh) hos kraftbørsen Nord Pool noteres til 49,71 euro, eller 410,86 kroner. Dette tilsvarer en pris per kilowattime på 41 øre (kWh).

- Det er alltid vanskelig å si noe om fremtiden, men akkurat nå er systemet stresset. Det er kaldt jevnt over, det kommer ikke noe særlig med nedbør og etterspørselen er høy. Vannmagasinene tappes mye hardere enn de ellers ville gjort, samtidig som tilsiget uteblir, da det er kaldt og kommer mye mindre nedbør enn normalt, sier kraftanalytiker Roger Lie i Hafslund til NA24.

Foto: (Scanpix)

Oppgangen det siste døgnet kan delvis skyldes at det i Sverige og Finland er fridag onsdag grunnet at det er trettende dag jul. Johannessen forklarer at dette kan medføre at en del industri venter med å starte opp til etter denne datoen grunnet store oppstartskostnader.

Dyrere uten finanskrisen
Hadde det ikke vært for den økonomiske nedgangsperioden, som har ført til at bedriftene etterspør mindre energi, ville strømprisene fort blitt høyere enn de er i dag.

- Grunnet bortfall av mye industri er etterspørselen i Norden ned med cirka fem prosent, noe som er veldig beleielig da vannmagasinene og snøleggingen pt. viser et underskudd på cirka 20 terrawattimer (TWh). Omregnet til magasinfylling tilsvarer dette underskuddet cirka 15-20 prosent mindre enn det som er normalt. Likevel så er ikke dette prekært enda, men fortsetter kulden og snømangelen utover i februar vil man se ytteligere pristigning på strøm i Norden, sier kraftanalytiker Lie.

Porteføljeforvalteren til Bergen Energi forklarer at strømprisen nok hadde vært høyere uten finanskrisen.

- Vi har vært gjennom en finanskrise og det er mye industri som fortsatt er ute. Det passer sånn sett bra at vi fikk krisen nå, sier Johannessen.

Neppe ny rekord
I midten av desember nådde spotprisen, resultatet av de salgsbudene produsentene har lagt inn og de kjøpsønskene som forbrukere, e-verk og andre som kjøper inn kraft over børsen har meldt, rekordhøye nivåer.

Da kom prisen per kilowattime for store deler av markedet opp i hele 11,80 kroner. Det var så høyt at enkelte deler av industrien rett og slett måtte legge ned produksjonen.

Både Pål Johannessen og Roger Lie sier at dette var ekstraordinært og at vi neppe vil se slike prisnivåer igjen.

- Det generelle bildet er at det er veldig kaldt. Nå ligger temperaturen nesten 13 minusgrader i snitt, noe som vil si nærmere ti gradere kaldere enn normalt. Varslene sier at det vil bli litt kaldere de neste dagene for så å bli varmere til neste uke. Det er tørt og fuelpriser som kull, gass og olje påvirker, men jeg tror vi kan komme til å opprettholde de prisene vi har i dag, sier Johannessen.

Ordforklaringer:
Bruk og produksjon av energi måles ofte i wattimer. Om du har en 40 watts lyspære tent i en time, bruker du 40 wattimer elektrisk kraft. Strømforbruket til en husstand måles gjerne i kilowattimer (kWh, tusen wattimer). Kraftforbruket i Norge måles i gigawattimer (GWh, milliarder wattimer) eller terawattimer (TWh, tusen milliarder wattimer). Joule er en annen måleenhet for energi. 1 kWh tilsvarer 3,6 mill. joule. (=3,6 MJ)

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.