*Nettavisen* Økonomi.

Kullgruve ble statlig gullgruve

Kullgruven i Svea på Svalbard er blitt den reneste pengemaskinen for staten. Nå avlyser næringsminister Børge Brende (H) delprivatiseringen av statsselskapet.

I løpet av få år har direktør Robert Hermansen og hans 260 ansatte snudd gruvedriften fra å være sterkt statssubsidiert til å bli subsidiefri. I år vil selskapet oppnå 200 millioner kroner i overskudd, neste år blir det enda mer.

Årsproduksjonen er økt til tre millioner tonn kull, noe som også er rekord. Sveagruven er nå verdens mest effektive kullgruve, målt i antall tonn produsert per ansatt. Selskapet har også gått til topps blant de største bedriftene i Nord-Norge.

- Jeg er positivt overrasket over Børge Brende. Vi har lenge kjempet mot delprivatiseringen, sier hovedtillitsvalgt for gruvearbeiderne Anita Johansen til Aftenposten.

Gruveklubben mener det er trygt og forutsigbart å ha Staten som eier. Verdens største gruvekonsern BHP-Biliton var interessert i å kjøpe seg inn i Store Norske Spitsbergen Gruvekompani.

- Da ville vi blitt en bitte liten brikke i deres verdensomspennende spill. Det slipper vi nå, sier Johansen.

Også administrerende direktør Robert Hermansen mener det var en klok beslutning å avlyse privatiseringen av halvparten av selskapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.