Gå til sidens hovedinnhold

Kunde av Fremtind fyllekjørte på el-sparkesykkel og sendte regninga til selskapet

Fyllekjøring på el-sparkesykkelen kan føre til alvorlige skader. Nå setter forsikringsselskapet foten ned.

I de siste ukene har diskusjonen om el-sparkesykler om natta tatt seg kraftig opp. Blant annet har selskapet Ryde bestemt seg for å stenge sine sparkesykler om natten.

Les også: Elsparkesykkelselskap stenger sparkesyklene om natten

Pådratt tannskader og hodeskader

Forsikringsselskapet Fremtind registrerte nylig en sak hvor en kunde oppga at hen hadde drukket hele 12 enheter alkohol før vedkommende kjørte av gårde på en el-sparkesykkel. Under påvirkning mestret ikke kunden tohjulingen og har pådratt seg både tannskader og hodeskader.

– I denne saken vurderer vi avkortning av skadeutbetalingen på grunn av det betydelige alkoholinntaket. Dette må folk være klar over: Ikke bare kan du skade andre og deg selv, men du risikerer også å måtte ta deler av regningen selv, om du har vært spesielt uaktsom, sier skadeforebygger i Fremtind, Therese Nielsen.

Dette kommer fram i en pressemelding fredag morgen. Fremtind frykter at antall skader vil øke fremover.

95 prosent av skadesakene i Fremtind er registrert i Oslo og byer i nærheten som Lillestrøm og Drammen. Tall fra Oslo skadelegevakt viser at det fra mars 2019 til august 2020 var rundt 1600 ulykker med el-sparkesykler i hovedstaden.

Les også: Drøyt 1 av 5 unge voksne har fyllekjørt med elsparkesykkel

Kjører mye fortere en folk går

Selskapet kommer med en oppfordring til de yngste.

– Tenåringer har ofte mindre erfaring med trafikkbildet, og må være klar over at de kjører mye fortere enn folk går. Vi oppfordrer alle til å ta det pent inn i kryss og tilpasse farten når du ikke har full oversikt. Husk også på at du er mindre synlig enn en bil og derfor er vanskeligere å oppdage for bilistene, sier Nielsen.

Man skal også passere folk på fortauene i ganghastighet.

Dette er gjerne ikke er mer enn 4-5 kilometer i timen, sier skadeforebyggeren.

De fleste el-sparkesyklene kommer opp i en hastighet på 20 kilometer i timen.

– Har du en el-sparkesykkel som går fortere enn 20 km/t er den per definisjon en elektrisk moped. I dette tilfellet må du registrere el-sparkesykkelen, og ha lovpålagt ansvarsforsikring gjennom en egen mopedforsikring. Det er egne regler for bruk av sykkelen i slike tilfeller, opplyser Nielsen.