Helt siden DNB meldte om at de ville kjøpe opp Sbanken, har banknæringen vært i stor bevegelse.
Tirsdag sier banksjef Torvald Kvamme i Bulder Bank til Nettavisen Økonomi at de har gitt totalt to milliarder kroner i boliglånstilbud på fem dager. Det er fremdeles usikkert hvor mange som vil takke ja. Fra før hadde banken utlån verdt 7,3 milliarder kroner.
– Hovedtyngden av tilbudene vi har gitt er til Sbanken-kunder, men vi ser at også kunder fra DNB, Nordea og Danske Bank begynner å se seg om når dette kommer opp i nyhetene, sier Kvamme til Nettavisen.
For å skru opp temperaturen i kampen om Sbanken-kunden ytterligere, kutter Bulder Bank nå boliglånsrenta til 1,29 prosent (effektiv) for nye og eksisterende kunder.
Det skjer etter Sbankens rentegaranti på fredag. Bulder Bank lover at den nye renta ikke kommer til å bli hevet i løpet av 2021, selv om det skulle komme renteheving fra Norges Bank til høsten.
Les mer: Bankbonanza på børsen
Les mer: Kundene raser mot DNB-planer: Varsler massiv kundeflukt
Vil eliminere pruting
Digitalbanken Bulder har en trappetrinnsrente som belønner kundene for å betale ned på lånet sitt. Jo lavere lån, jo bedre rente får kunden.
– Dette skjer helt automatisk, og du slipper å prute. Denne modellen er noe av det kundene våre er mest begeistret over. Det er enkle regler å forholde seg til, og ikke noe lureri, sier banksjef Kvamme.
– Og dette kommer som en konsekvens av at Sbanken blir kjøpt opp av DNB?
– Dette er en offensiv fra oss. Vi ser at nå er det bevegelse i markedet, samtidig som mange av de store bankene fraviker sterkt fra de veiledende prislistene. Dette er en generell observasjon, men du er helt avhengig av å prute og overvåke markedet for å få en god avtale i storbankene i dag. Dette finner du ikke hos oss, sier Kvamme.
Kvamme og de ansatte har opplevd et voldsomt trykk etter at nyheten fra DNB og Sbanken sprakk. Bankssjefen sier at han anser Bulder Bank som Sbankens nære slektning på mange områder, og at Bulder har kommet godt ut av situasjonen.
– Vi kommer heldig ut av denne saken. Norske bankkunder våkner og undersøker markedet, og da er det mange som ser til oss. Det samme skjedde i fjor da rentene gikk nedover, sier Kvamme og fortsetter:
– Hovedtyngden av tilbudene vi har gitt er til Sbanken-kunder, men vi ser at også kunder fra DNB, Nordea og Danske Bank begynner å se seg om når dette kommer opp i nyhetene.
Les også: DNB vil kjøpe Sbanken for 11,1 milliarder
Andre konkurrenter med økt trykk
Storebrand var raske til å gå ut med markedsføring mot Sbanken-kunder i villrede torsdag, og kan bekrefte at flere er interesserte i å bytte bank.
– Responsen var overveldende positiv. Vi så en økning i digital trafikk på 79 prosent flere unike brukere gjennom helgen enn normalt, og at 40 prosent flere enn normalt har søkt seg aktivt mot Storebrands sider, sier markedsdirektør Camilla Haveland til Nettavisen.
Hun kan, i motsetning til Bulder Bank, ikke vise til noe voldsomt oppsving i boliglånstilbud eller kunder de siste dagene.
– Jeg tror nok at mange Sbanken-kunder sitter på gjerdet foreløpig, sier Haveland.
Jannike Østervold, assisterende banksjef i Cultura Bank, kan også melde om en kraftig økning i trafikken på nettsidene i etterkant av nyheten om at DNB vil kjøpe Sbanken.
– Vi har også tidligere opplevd at når det skrives artikler med negativt fokus om andre banker, så kommer det flere nye kunder til oss. Jeg kan bare gjette på at mange som ønsker å bytte bank gjør en sjekk på Etisk Bankguide - og der ligger vi på toppen av listen, sier Østervold til Nettavisen.
Les mer: Godt nytt for låntakerne - dette kan stoppe Norges Bank
Systemene knelte
Nyheten om Sbanken-oppkjøpet fikk også umiddelbare konsekvenser for Sparebank 1-eide BN Bank, som har en markedsandel på om lag en prosent i det norske personmarkedet.
– Søknadssystemet knelte torsdag, og vi tok ned markedsføringen så vi kunne få kontroll, forteller personmarkedsdirektør Endre Jo Reite til Nettavisen.
Bankrobotene i BN Bank klarer normalt å behandle et hundretalls søknader om dagen. Men robotene fikk problemer da de skulle håndtere mange hundre ekstra gjennom en digital behandling av lånesøknadene.
Reite hyller Sbanken, som har en markedsandel på tre prosent, for rollen de har spilt i Bank-Norge som rampete og annerledes. Han ønsker ikke å gå ut med ekstra markedsføring for å profittere på situasjonen.
- Mange kunder er sinte og skuffede og ringer sikkert rundt og sjekker flere steder. Men vi oppfordrer folk til å gi Sbanken en sjanse. Banken er ikke noen dårligere bank i dag enn i går, og vi håper folk lar den få muligheten, sier Reite.