– Jeg hadde tippet en million, 50 millioner er veldig mye, sier Reidun Kværnbraaten.

Hun har nettopp fått vite summen av kundenes ubrukte kuponger som må brukes denne uka. Fristen er søndag og etter det er disse kupongene verdiløse.

Dumt med utløpsdato

Verdikupongene er en del av Coops lojalitetsprogram hvor kunder enten får varer gratis, avslag på enkeltvarer eller avslag på for eksempel 100,- på en handlekurv. Felles for kupongene er at de har en utløpsfrist.

LES OGSÅ: Så mye julemat får du for 100 kroner

– Skikkelig dumt at kupongene går ut på dato, særlig nå rett før jul og nå som mange har dårlig råd, sier Coop-kunde Arthur Albertsen.

– Jeg synes det er bra med rabattkuponger, men de burde ikke gå ut på dato, sier han.

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop opplyser at de fleste kupongene har en gyldighet på minst fire uker, og det kommer hele tiden nye kuponger.

– I medlemsappen står det hele tiden varsel om når kupongene utløper som en påminnelse. Har du aktivert kupongene så benyttes de automatisk neste gang du handler et produkt du har kupong på, sier han.

Rekordmange kuponger i år

– 1,4 millioner kunder har mottatt kuponger i 2022 og det er rekord, sier Kristiansen i Coop.

Av de 118 millioner kupongene som er sendt ut er mer enn 11,4 millioner gratiskuponger. Kupongene gis på varer man ofte handler eller produkter i samme kategori. I snitt får man et kroneavslag på 20 prosent, opplyser Kristiansen.

Rabattkupongen som er sendt ut flest ganger er Coop brød, hele fem millioner slike er sendt ut. Kuponger på melk er også blant de mest populære.

Dårlig råd, men glemmer tilbud

Høye strømpriser, dyrere drivstoff og dyrere matvarer. Dyrtid gjør at stadig flere må stramme inn livreima. Likevel er det mange som glemmer å bruke rabatter de har rett på. Det er ikke helt uten grunn, mener forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank.

– Det florerer med tilbud og bonusordninger som vi stort sett møter hver eneste dag. For mange blir det rett og slett for mye å forholde seg til, og man glemmer å løse inn kupongene, sier Olsen.

Likevel mener hun det er fornuftig å ta med seg gode rabatter og tilbud når man kan.

– Er du på butikken og skal handle for over 500 kroner og vet at du får 100 kroner i rabatt ved å løse ut en kupong, så bør du jo selvsagt gjøre det. Det er penger spart, sier Olsen.

Hun råder folk til å sette opp en huskeliste slik at man får benyttet seg av tilbud og rabatter man gjerne vil ha.

Bruker rabatt når det passer

Coop-kunde Reidun Kværnbraaten viser fram appen der det ligger rabattkuponger som gir ti kroner i avslag på pizza, seks kroner avslag på is og åtte kroner avslag på utvalgte ferdigretter.

– Jeg synes det er greit å få med rabatten om jeg likevel skal kjøpe varene, men jeg kjøper ikke en vare kun fordi det er rabatt på den, sier hun.

Hun sier hun alltid aktiverer rabattene slik at de automatisk trekkes fra om hun kjøper de aktuelle varene. På flere av kupongene står det «7 dager igjen». Det stresser henne lite.

– Jeg drar ikke til butikken bare for å bruke en rabatt, men skal jeg kjøpe en pizza og har en rabatt på 10 kroner så bruker jeg selvfølgelig den, sier hun.