Torsdag morgen annonserte DNB at de ønsker å kjøpe opp Sbanken for 11,1 milliarder kroner. Nåværende aksjonærer får tilbud om å selge aksjene sine for 103 kroner per aksje.
Les mer om saken her: DNB vil kjøpe Sbanken for 11,1 milliarder
På Sbankens Facebook-sider skriver banken klokken 08.21 at «endelig avklaring vil ta tid, og for deg som er kunde hos oss er det lite sannsynlig at det kommer endringer før i 2022». I en oppdatering klokken 11.00 ser banken seg nødt til å presisere i innlegget at de ansatte og ledelsen i Sbanken ikke kan bestemme hvorvidt selskapet selges eller ikke.
Kundene virker imidlertid ikke å være fornøyde:
Meldingen om at DNB vil kjøpe Sbanken har fått nesten 2.000 kommentarer på Facebook fra Sbanken-kunder i løpet av få timer og nesten alle kommentarene går ut på at kundene vil bytte bank dersom oppkjøpet blir en realitet.
Hvordan Sbankens kunder reagerer på nyheten, leser du her: Stikker til konkurrent etter DNB-sjokk: – Her renner det inn
Også på Twitter er det flere brukere som reagerer:
Les mer: Disse kommunene er boliglånsvinnerne - og tapere
Kunde: – Satte kaffe i halsen
Blant Sbankens kunder som reagerer, er Tone Elisabeth Aasen. Som tidligere DNB- og Postbank-kunde byttet Aasen bank til daværende Skandiabanken - nå Sbanken - de de kom til Norge for 21 år siden.
– Jeg er en av mange som satte kaffen i halsen da jeg leste at den nye sjefen og styrelederen i Sbanken er villig til å selge Sbanken for overpris til DNB, sier Aasen.
Aasen har i mange år vært fornøyd som Sbanken-kunde, med lave lånerenter og gebyrer. Hun er klar på at hun vil bytte bank dersom DNB-oppkjøpet blir en realitet.
– Jeg håper inderlig at Sbanken tar til fornuften, og ikke lar seg sluke rått av DNB, sier Aasen.
Ekspertene reagerer
NHH-professor Tor Wallin Andreassen har tidligere vært kritisk til DNB. Han har nå en klar oppfordring:
– Dersom DNB velger å innfusjonere Sbanken, tror jeg det blir feil. Dersom de velger å beholde Sbanken som en egen entitet, har jeg mer tro på oppkjøpet, sier merkevareeksperten til Nettavisen.
Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, mest fra TV 3-programmet Luksusfellen, er enig i at merkevaren Sbanken bør beholdes om oppkjøpet skal bli en suksess.
– Jeg tror ikke at DNB er så dumme at de legger hele Sbanken inn som en del av banken. DNB er blant Norges dårligst likte banker, så hvorfor skulle de ta inn Norges best likte bank, sier Kvadsheim, men minner samtidig om at tidligere oppkjøp som Postbanken og Vital har blitt underlagt merkevaren DNB.
NHH-professor Walinn Andreassen peker på at Sbanken – daværende Skandiabanken - kom til Norge som et reelt alternativ til de andre bankene i 2000.
– Det var en ren online-bank og opplevde suksess dels fordi eksisterende bankkunder ønsket noe nytt og dels fordi kundene var misfornøyde. Tidlig flagget banken «kunden i sentrum» gjennom aktiv bruk av teknologi, sier han.
Økonomiekspert Kvadsheim mener at konkurransetilsynet bør vurdere andre forhold enn rene markedsandeler før de sier ja til et slikt oppkjøp.
– Én ting er at Konkurransetilsynet skal se på rene tall, markedsandeler og antall banker. Men de bør også se på hvilken kraft Sbanken både er og har vært i det norske bankmarkedet, sier Kvadsheim.
Han påpeker at DNB er mektige i bransjeorganisasjoner, Vipps og BankID, og mener at storbanken skviser uavhengige aktører som Renteradar.no og Horde.no med denne makten. Sistnevnte app gir deg mulighet til å si opp kredittkortene dine på en brukervennlig måte.
– DNB er en av få banker som ikke tillater dette, og det er et godt eksempel på hvordan de hemmer konkurranse på andre måter, sier Kvadsheim.
Les også: To uglers nattesøvn kostet skattebetalerne 240 millioner kroner
Mener mange har valgt bort DNB for Sbanken
NHH-professor Wallin Andreassen mener en sammenslåing vil gå hardest utover Sbankens eksisterende kunder, som han ikke ser for seg at blir værende dersom DNB tar over.:
– Hvis DNB innfusjonerer DNB, vil det kundesentriske ved Sbanken kveles. Sbanken vil også bli kvalt av DNBs datasystemer og byråkrati. Kunder som har valgt Sbanken, har i mange tilfeller valgt bort DNB. Disse vil være de første som forlater Sbanken, advarer Wallin Andreassen.
I en e-post til Nettavisen Økonomi, svarer kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen i DNB følgende :
– Dersom kjøpet går gjennom, stiller myndighetene egne krav til valg av merkevarenavn i finansbransjen. Etter at DNB nå har gitt tilbud til alle aksjonærene i Sbanken om kjøp av deres aksjer, innledes en akseptperiode frem til mai. Deretter må aksjekjøpet godkjennes av Konkurransetilsynet og Finansdepartementet, og denne avklaringen er ventet i tredje kvartal.
Les også: Mener strømkunder blir lurt av forbrukerportalen: - Definitivt bevisst at de utelater informasjon
Huseierne: – Bør ikke få lov til å bli gjennomført
Huseiernes Landsforbund, interesseorganisasjonen til boligeiere, mener en sammenslåing mellom Norges største bank og en av de største utfordrerne vil svekke konkurransen for norske forbrukere.
– Denne sammenslåingen bør ikke få lov til å bli gjennomført, sier generalsekretær Morten Andras Meyer.
I Huseiernes månedlige rentebarometer er Sbanken kontinuerlig blant de 15 beste, mens DNB er langt unna toppen.
- Rentekostnadene utgjorde 41 prosent av boligeiernes samlede bokostnader i 2019, viser Huseiernes bokostnadsindeks for 2020. Derfor er det viktig at vi har større utfordreraktører. At Norges største bank kjøper opp en konkurrent, gir ikke økt konkurranse, sier Morten Andreas Meyer i Huseierne.
Les også: Sbanken taper nesten ikke penger