Har du betalt med Apple Pay i god tro om at du samtidig har opptjent bonus når du handler hos Kiwi og Meny? Da kan du ha gått glipp av mye penger.

Selv om du gjennom Apple Pay legger inn betalingskortet som er knyttet opp mot kontonummeret du har registrert inne på medlemssidene dine hos Trumf, får du ikke bonus når du betaler.

- Kortnummeret er knyttet til Visa- (eller Mastercard)-delen i kortet, og når kunden betaler med Apple Pay går dette som en Visa-transaksjon (debetdelen av Visa) eller tilsvarende for Mastercard, forklarer Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen.

Det er Norgesgruppen som eier bonusprogrammet Trumf, som har over to millioner medlemmer. Trumf har ikke mulighet til å registrere kundens medlemskap når det er Visa-delen av kortet som benyttes ved betaling.

Les også: Advarer mot sikkerhetshull i Meny og Kiwis Trumf-app: - Lett å overvåke kjæresten

Må skanne kortet

Det er kun én måte å få bonus på om du betaler med Apple Pay:

- For at denne type betalinger skal bli registrert i Trumf, må kunden ta med seg sitt Trumf-kort og skanne dette i kassen før man betaler, sier hun.

Du må imidlertid ha med deg et fysisk medlemskort, for det finnes nemlig ingen strekkode eller QR-kode i Trumf-appen. Du får heller ikke skannet medlemskortet selv.

- Behovet er nytt, og det angår få. Å ha en skanner i hvert kassepunkt er en kost-nytte-vurdering, men vi ser selvsagt på det. Det må imidlertid være andre ting enn betaling med Apple Pay som forsvarer det, sier Truls Fjelstad, ansvarlig for Trumf.

Les også: Så mye sparer du på dagligvarekjedenes fordelsprogram (+)

Han sier imidlertid at de både ser på løsninger for å få et skannbart medlemsbevis i appen, og løsninger for at folk skal kunne skanne kortet selv. En av muligheten er å bruke betalingsterminalen for å skanne medlemsbeviset.

- Før korona kunne kundene stikke hånda bak kassen og skanne kortet selv, men nå går ikke det på grunn av pleksiglasset, sier Fjeldstad.

Du trenger imidlertid ikke å ha med deg medlemskortet om du betaler med bankkortet som er knyttet opp mot kontonummeret registrert på medlemssidene dine, eller hvis du betaler med Trumf Visa - Trumfs eget kredittkort.

Enklere hos konkurrentene

Både Coop og Rema har derimot løsninger som gjør det enkelt å få rabatt eller opptjene medlemsbonus uansett betalingsmåte.

Begge kjedene har nemlig lagt inn en strekkode eller QR-kode i appen, som du enkelt skanner før du betaler i kassa. Du må altså ikke ha et fysisk kort, og du kan skanne koden selv.

Les også: Utbetaler rekordsum til nordmenn: – Nå bør alle sjekke kontoen

Dermed kan du enkelt betale med Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay og Fitbit Pay. Du må også skanne strekkoden i appen om du vil betale med for eksempel kontanter eller kredittkort. Betaler du med vanlig Visa-kort, som er registrert i Æ-appen hos Rema, trenger du ikke skanne medlemsbevis.

Les også: Har du lagt merke til denne endringen hos Kiwi og Meny? – Vi er veldig fornøyde

Hos Coop må du skanne medlemskortet, som også finnes som en QR-kode i appen på mobilen, for å opptjene bonus eller få rabatt - uansett ønsket betalingsmåte.

Skal du bruke Coops egen betalingsløsning Coopay, må du også skanne medlemsbeviset. Det er mulig å benytte Coopay på for eksempel Apple watch for å betale.