Gå til sidens hovedinnhold

Kunstig intelligens avslører dine planer om å bytte jobb

Tenker du på å bytte jobb? En robot kan nå forutsi din fluktplan med 95 prosent sikkerhet. Jeg forstår om du blir litt paranoid, men den gode nyheten er at du kan vente deg bedrifter som investerer mer i deg og din kompetanse.

Watson, som i 2011 ble verdenskjent da den vant Jeopardy, er IBMs kunstige intelligens. HR-avdelingen på IBM har nå brukt Watson til å lage et «program for å forhindre utmattelse» som er testet på selskapets 350.000 ansatte.

Gjennom å følge aktiviteten til den ansatte kjenner programmet igjen tegnene på når en medarbeider begynner å miste motivasjonen. Og kan altså forutsi med 95 prosent sannsynlighet når en medarbeider er på vei til å forlate selskapet. Skummelt. Men jeg mener at om du bruker denne teknologien riktig, vil det være godt nytt for både ansatte og arbeidsgivere.

Mange ledere blir målt på «turn over», det vil si at man har en snittperiode man ønsker de ansatte skal være i bedriften. Dette fordi det er dyrt å stadig ansatte nye. Å beholde ansatte er helt essensielt for kompetansebedrifter, og mange legger ned store investeringer i den enkelte ansatte. For tiden for å kvitte seg med medarbeidere med blant annet sluttpakker er slutt – fordi at «man går ut på dato» er utdatert.

Og flere bedrifter opplever nå at de ikke finner den kompetanse man leter etter, fordi den faktisk ikke finnes. Derfor er det enda viktigere å investere, utvikle og beholde sine ansatte.

Selskaper henger ikke med

Dessverre opplever jeg fortsatt at en del selskaper fortsatt ikke henger med i utviklinger vi er i, og fortsatt tror de kan tiltrekke seg og utvikle medarbeidere som før. Arbeidslivet og ledelse dreiser seg mindre og mindre om kontroll og regeloppfølgning, men mer og mer om å utvikle oss. Bruk av kunstig intelligens kan skjerpe både ledelsen og HR-avdelingene ved å gjøre et felt som i dag kan fortone seg litt wishy-washy, til noe seriøst og datatungt.

Med kunstig intelligens har leder og HR-avdelingen et mye bedre datagrunnlag for å bygge dype relasjoner med hver og en av sine medarbeidere. Roboten kan dessuten koble inn de rette personene som kan iverksette ulike tiltak for at medarbeideren kan få nye og riktigere oppgaver.

Et bedre arbeidsliv

Det er åpenbart at det fremover vil komme mange tøffe diskusjoner om personvern på dette området. Likevel tror jeg at kunstig intelligens kan tilby oss alle et bedre arbeidsliv.

Men teknologi er ikke en lettvint frelse fra alle våre problemer. Det er lett å forestille seg at roboter, uten de ubevisste fordommene vi mennesker har, vil kunne bidra til en mer rettferdig rekrutteringspraksis i arbeidslivet. Dessverre er det feil. Gjennom robotrekruttering, risikerer å sette ordinære fordommer inn i et enda mer effektivt system. Da gjentar vi bare gamle synder fra gutteklubben grei – i enda større skala.

Roboter vil definitivt kunne effektivisere kartlegging av både kandidater og egne ansatte. Men robotene er avhengige av hvordan de programmeres og ikke minst hva de settes til å finne. Og programmeringen og definisjonen av hva man skal finne, er det vi menneskene som står for. Allerede der starter vi med fordommer. Det historiske datagrunnlaget vi mater maskinene med vil være preget av ubevisste feilslutninger gjort av mennesker opp gjennom tidene.

Fordi kunstig intelligens er nettopp det, kunstig. Teknologien bruker målinger på statiske datapunkt, og overfokuserer man på det statiske bildet, går man glipp av egenskaper og kompetanse som gjør at man lykkes også i fremtiden. Både arbeidsoppgaver og mennesker utvikler og endrer seg kontinuerlig.

Fremtidens arbeidsliv

Fremtidens arbeidsliv handler om det som er mellom menneskene. Ja, motivasjon, innstilling og relasjoner kan måles av kunstig innfellingens. Men det er opp til menneskene, lederene, HR-sjefene og de gode kollegene, å ivareta og utvikle sine medarbeidere og kolleger.

Vi nordmenn er ikke så gode på å snakke om personlige og vanskelige ting, Mange av kandidatene jeg møter oppgir at de vil bytte jobb på grunn av en dårlig sjef eller manglende faglig utvikling. Kanskje kan robotenes superrike og helt individuelle datagrunnlag gjøre det lettere for oss å prate sammen?

Jeg er overbevist om at kunstig intelligens og digitaliseringen vil hjelpe oss til å skape et bedre arbeidsliv – like overbevist som jeg er om at det fortsatt vil være behov for mennesker.

Kommentarer til denne saken