VG skrev i oktober i fjor at Kurt Nilsens planlagte juleturné mottok over 13 millioner i koronastøtte. Det vakte harme. Nilsen har tidligere dratt inn mye penger på disse julekonsertene. I desember 2019 hadde han hele 27 konserter.

Og i desember i år skal Nilsen og hans band ha 14 konserter i Grieghallen og Forum. Han vil også etter tolv år med juleturné gjøre sine siste julekonserter i Oslo Spektrum. Det skjer 11. desember, der Christel Alsos skal være gjesteartist.

Ikke all koronastøtten gikk til Nilsen selv i fjor, det var flere i støtteapparatet bak artisten som fikk glede av pengene fra Kulturdepartementet. Nettavisen har prøvd å komme i kontakt med Nilsens manager Jan Fredrik Karlsen om støtten, så langt uten å lykkes.

Les også: Jan Fredrik Karlsen røper sannheten bak øyeblikket «alle» husker

Halvering

Men 2020-tallene for Nilsens selskap Lord Records AS er nå klare. Og årsregnskapet viser at inntektene falt fra 9,75 millioner kroner i 2019 til 5,15 millioner i fjor. Det er ikke spesifisert i regnskapet hva støtten utgjorde.

Kostnadene falt noe, men ikke nok til at driftsresultatet stupte fra 6,73 millioner kroner til 2,91 millioner. Resultatet før skatt i perioden var ned fra 7,04 millioner kroner til 3,54 millioner, så det ble et pent overskudd i fjor til tross for nedstengingen gjennom store deler av året.

For 2019 bevilget Nilsen seg et tilleggsutbytte på 1,5 millioner kroner, for 2020 ingenting. Overskuddet ble overført til egenkapitalen. Han unnet seg drøye 500.000 kroner i lønn og 250.000 kroner i andre godtgjørelser.

Les også: Artist dømt til psykisk helsevern etter å ha banket NRK-profil

Ikke aksjer

Verdiene i Lord Records AS består i hovedsak av fast eiendom, lån til andre selskap som Nilsen Eier. samt at Lord Records ved utgangen av fjoråret hadde over 5,5 millioner kroner i banken. Nilsen har ikke plassert penger i aksjemarkedet.

Hans bokførte verdier - egenkapitalen - utgjorde ved årsskiftet bortimot 14 millioner kroner. Kurt Nilsen har også et eierselskap som investerer i andre selskaper, Lord Holding Company.

Dette selskapet opplevde også en kraftig inntektsnedgang fra 2019 til 2020, der resultatet før skatt stupte fra 8,46 millioner kroner til 2,82 millioner. Nilsens verdier i holdingselskapet er bokført til vel 12 millioner kroner.

Les også: Kurt Nilsen (41) er blitt bestefar

Idol-vinner

Kurt Erik Kleppe Nilsen (43), som er hans fulle navn, var den første norske Idol-vinneren i 2003 og ble året etter kåret til World Idol. Denne konkurransen ble arrangert kun én gang, ifølge amerikanske massemedier var Kurt Nilsen grunnen til dét.

Fox TV og andre samarbeidspartnere skal ha blitt skuffet over at ikke deres egen Kelly Clarkson vant konkurransen. Men her hjemme førte Idol-seieren til det store gjennombruddet.

Nilsen gikk med singelen «She's So High» rett opp på førsteplass på VG-listen . Sammen med «My Street» ble de to singlene kåret til henholdsvis årets låt under Spellemannprisen 2003 og årets hit under Spellemannprisen 2004.

Les også: Gaute Grøtta Grav ferdig i TV 2

Gitarsuksess

I 2006 startet han og turnere og opptre sammen med Espen Lind, Alejandro Fuentes og Askil Holm under navnet Lind, Nilsen, Fuentes, Holm. De ble i mediene kjent som de nye Gitarkameratene, noe verken de selv eller originalgruppen fra 90-tallet likte.

Nilsen har også deltatt i publikumssuksessen Hver Gang Vi Møtes. I2013/2014 var han dommer i Idol. For tiden er den folkekjære artisten aktuell med sitt nye album Amazing!