Gå til sidens hovedinnhold

Kutter nettolønnsordningen: – Et svik

Den kriserammede sjøfartsnæringen får saftige kutt i statsbudsjettet.

Nettolønnsordningen er en særordning for å sikre at norske rederier bruker norske sjøfolk. Regjeringen foreslår å kutte denne ordningen i statsbudsjettet med 127 millioner kroner for hele året.

Denne ordningen har blitt hyllet av både forbund for sjøfolk, men vel så mye fra rederiene.

Les mer: Knallharde krav fra Listhaug: - Norge må slutte å sponse Sverige

Føler seg lurt

– Dette forslaget er intet annet enn en skandale. Her velger regjeringen å sparke en maritim næring som allerede ligger nede. Det viser at deres løfter om å satse på havet bare var tomme ord, sier leder Hans Sande i Norsk Sjøoffisersforbund.

Forbundet føler seg lurt, etter regjeringen lenge har snakket varmt om ordningen - og til og med lovfestet den i 2017.

Les alt om statsbudsjettet i Nettavisens nyhetsstudio.

– Vi anser dette som et svik mot sjøfolk, rederier og hele den maritime næringen. Det vitner om en tankeløshet i politikken som kommer ut ifra Næringsdepartementet, sier Sande til Nettavisen.

De mener konsekvensen av dette forslaget vil være at norske sjøfolk blir byttet ut med mannskap fra lavkostland, og at viktig kompetanse for fremtiden dermed går tapt.

– På tide å åpne øynene

Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (Frp) reagerer sterkt på kuttet fra regjeringen.

– Dette er ikke tiden for å kutte i en ordning som er med på å sikre at vi har norske sjøfolk. Om regjeringen ikke har fått med seg at norske arbeidsplasser står i fare, så er det på tide at de åpner øyene, sier han til Nettavisen.

– Tusenvis av nordmenn har blitt permittert eller mistet jobben, da må vi ha ordninger som sikrer arbeidsplasser, ikke setter dem i fare. En av de viktigste oppgavene FrP får i disse forhandlingene blir å sikre nettopp dette, da overrasker det meg at regjeringen nå foreslår å kutte nettolønnsordningen, sier han.

Finnmarkingen Bengt Rune Strifeldt fra samme parti istemmer kollegaen:

- Hvis regjeringen ønsker å senke norsk maritim næring til havets bunn, så er dette veien å gå. Nå må FrP frem med øsekar og bøtter for å sikre at vi har norske sjøfolk på andre siden av denne pandemien. Med dette beviser Høyre at de ikke en gang er redernes parti lengre, at de ikke var sjøfolkenes parti visste vi, men dette er nyheter, sier han.

På den motsatte siden av den politiske skalaen er det også skuffelse å spore.

SV-politiker Torgeir Knag Fylkesnes er skuffet over regjeringen, og viser til at Venstre-statsråd Iselin Nybø fredet nettolønnsordningen for få måneder siden.

– SV reagerer sterkt på regjeringens angrep på norske sjøfolk. Dette vil sende mange norske sjøfolk på land og gjøre billig arbeidskraft fra utlandet til normalen langs norskekysten. Regjeringen svekker Norge som havnasjon, sier han til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken