Gå til sidens hovedinnhold

Kutter pensjonen med 20 prosent

Nå krymper pensjonen for folk flest. Statens pensjonsutgifter blir barbert med 20 prosent i 2050 dersom forslaget til pensjonsrefom går gjennom.

Da Pensjonskommisjonen med Sigbjørn Johnsen i spissen la frem hovedkonklusjoner og forslag om en modernisert alderspensjon i folketrygden tirsdag, kom det fram at de økonomiske virkningene blir store.

På lang sikt, frem til 2050, blir innsparingen på 20 prosent. I gjennomsnitt får hver pensjonist syv prosent mindre i forhold til dagens ordning. Samtidig blir det syv prosent færre pensjonister.

Det er imidlertid lagt opp til en økning på seks prosent i sysselsetting og verdiskapning, ettersom flere vil jobbe lenger.

Ifølge kommisjonens forslag vil alle nordmenn få en pensjonspremie på 17,5 prosent av inntekten, inkludert både arbeidsgiveravgift og folketrygdavgift. Finansminister Per-Kristian Foss sa på pressekonferansen at han forutsetter at denne pensjonspremien skal inn under det gjeldende skattenivået.

En viktig nyhet for folk flest er at du hvert år får en kontoutskrift som viser hvor mye pensjon du har tjent opp. Jobber du i 40 år, får du nøyaktig halvparten av lønnen i pensjon.

Reklame

Nå kan du teste HBO Nordic, Viaplay og Paramount+ gratis