Kutter renta til 2 prosent

Sentralbanksjef Svein Gjedrem kutter renta til rekordlave 2,0 prosent. Samtidig holder han døren åpen for mer.

28.01.04 14:28

Norges Bank besluttet på sitt hovedstyremøte onsdag å redusere styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 2,0 prosent.

Samtidig opprettholdes grunnholdningen på såkalt "easing bias" . Dermed anser banken det som mest sannsynlig at inflasjonen havner under 2,5 prosent to år fram i tid med dagens rente. I klartekst er det et signal om at det kan komme flere rentekutt i løpet av våren.

- Hovedstyret avveide på den ene siden hensynet til å bringe inflasjonen tilbake til målet og stabilisere inflasjonsforventningene og på den andre siden risikoen for at veksten i produksjonen etter hvert kan bli for sterk, skriver Norges Bank i en kommentar.

Lav inflasjon
Finansminister Per-Kristian Foss sier at dagens rentekutt må ses i lys av den siste tids lave prisvekst.

- Kronekursen har svekket seg markert siden forrige gang Norges Bank satte renten ned. Styrkingen som fant sted gjennom 2002 er nå mer enn reversert. Dette har gjort situasjonen lettere for konkurranseutsatte bedrifter. Det er også gledelig at sysselsettingen tok seg opp gjennom andre halvår i fjor. Dette vil kunne legge grunnlag for at arbeidsledigheten etter hvert begynner å falle, sier finansministeren.

Ventet kutt
Det var på forhånd ventet at renta skulle kuttes til 2,0 prosent. Usikkerheten var da heller knyttet til grunnholdningen. Et klart flertall av analysehusene har spådd at rentebunnen blir nådd på dagens 2,0 prosent.

- Bakgrunnen for dagens beslutning er først og fremst at det ikke er noen tegn til at inflasjonen kommer oppover. Det er også internasjonale forhold som blir trukket fram, som at markedet må forvente at styringsrentene i andre land kan falle i tiden framover, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Dagens rentekutt betyr at Norge nå opplever den laveste rentesatsen siden andre verdenskrig.

- Viktig å passe på prisveksten
Den siste tiden har debatten gått hett om mandatet til Norges Bank. Flere har fremhevet at sentralbanken bør skue til andre forhold enn prisveksten når de fastsetter renta. Sentralbanken påpeker at siktemålet for pengepolitikken er at prisstigningen skal opp.

- Etter en periode med svært lav inflasjon som vi nå har hatt, er det riktig å være særlig aktpågivende i pengepolitikken når inflasjonen ikke tiltar som ventet. Konsumpristallet for desember tyder på at den uventet lave prisveksten i november ikke var tilfeldig", heter det i meldingen.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag