– Vi har holdt på i seks måneder med strømsparing. At de nå skal ha oss til å investere i ytterlige strømsparetiltak er latterlig.

Det sier Tone Østebø, daglig leder i Renseriet, da Nettavisen spør om hva hun mener om regjerings strømpakke til næringslivet.

– Det hjelper ikke, det er bare masse tomme ord. Det er jo ingenting, sier Østebø.

Se detaljer i forslaget her: Regjeringens strømtiltak for næringslivet

Premierer strømsparende tiltak

Regjeringen la fredag frem strømstøtte-ordningen til næringslivet. Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) kunne forteller at de blant annet går inn for et energitilskudd.

Se detaljer i forlaget her: Regjeringens strømtiltak for næringslivet

Ordningen innebærer økonomisk støtte til bedrifter som må bruke minst tre prosent av omsetningen for å betale strømregningen. I tillegg vil ordningen gi muligheter for lån til bedrifter som sliter med strømregningen.

Under det Vestre kalte energitilskudd gjorde han det klart regjeringen stiller betingelser. For å kvalifisere for ordningen må bedriftene legge frem en tiltakspakke på ulike sparetiltak for å få søknaden vurdert.

– Jo mer enøk-engasjement, desto mer vil det lønne seg. Tilskuddet til norsk næringsliv vil øke i takt med energisparende tiltak, understreket næringsministeren på pressekonferansen.

Han gjorde det klart at ingen bedrifter får én eneste krone i støtte uten enøk-tiltak

Les også: Listhaug slakter strømstøtte til bedrifter: – Ufattelig svakt

Frykter de ikke kvalifiserer til støtte

Østebø forteller at renseri-kjeden hennes, med 12 renserier på Sør- og Vestlandet i Norge, har investert i mange sparetiltak den siste tiden. Blant annet nye vinduer og led-lys, samt andre tiltak for å spare strøm.

– Vi har ikke noe mer å gå på. Vi klarer ikke å sette inn flere strømsparende tiltak, sier hun, og legger til:

– Hvis vi skulle ha installert solcellepaneler, måtte vi ha dekket alle husene i nabolaget.

Østebø sier hun er ganske sikker på at de ikke kommer til å nå gjennom i søkeprosessen med de vilkårene som er satt. Hun sier at det er urettferdig at pengene de har brukt på strømsparende tiltak så langt ikke gir uttelling.

Les også: Meny-slakter om strømstøtten: – Hadde forventet mer

– Regjeringen er på en helt annen planet

– Regjeringen er på en helt annen planet, de skjønner ikke bedrifter. De tenker kun på at store bedrifter ikke skal utnytte ordningen. Men de tenker ikke på små- og mellomstore bedrifter som oss, sier hun, og kommer med følgende oppfordring til politikerne:

– Politikerne må ta seg sammen. Nå snakker de om ting de ikke har greie på. De har ikke snakket skikkelig med oss.

Østebø mener tiltakene er fullstendig skivebom.

– Tiltakene de kommer med reflekterer ikke situasjonen, vi blir satt på siden. Ingen renserier eller små- og mellomstore bedrifter får noe ut av dette. Hvor skal de finne penger til å sette opp solcellepaneler, når de nesten er konkurs allerede, sier hun.