*Nettavisen* Økonomi.

Kvinnene taper på pensjonsforslaget

Dersom Pensjonskommisjonens innstilling blir gjennomført, viser en beregning Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) har utført at hele syv av 10 kvinner kommer dårligere ut enn med dagens folketrygd.

- For første gang har vi fått grundig dokumentert at store kvinnegrupper blir de største taperne dersom Pensjonskommisjonens flertallsforslag om modernisert folketrygd blir vedtatt. Det må vi gjøre noe med, sier sjeføkonom Bjørn Tore Stølen i YS til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Statistisk sentralbyrå har regnet ut at et flertall av alle nordmenn tjener under 350.000 kroner i året. Tjener du mindre enn dette er sjansen for at du vil være en av pensjonstaperne stor.

Dersom forslaget fra Pensjonskommisjonen gjennomføres, vil syv av ti kvinner med lav inntekt tape. Av mennene er det de 45 prosentene med lavest inntekt som kommer dårligst ut.

- De åpenbare urettferdighetene mellom kvinner og menn som allerede eksisterer i dagens folketrygd blir bare enda verre, sier Stølen.

YS vil innføre en besteårsregel også i det nye pensjonssystemet, for å rette opp skjevheter som skyldes at kvinner ofte jobber deltid eller er hjemme med barn i perioder. I beregningen skal de 30 beste inntektsårene legges til grunn for pensjonen. I tillegg vil YS ha en opptjening på 1,20 prosent av den årlige inntekten.

Pensjonskommisjonens forslag bygger på at et gjennomsnitt av hele livsinntekten legges til grunn ved pensjonsberegningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.