*Nettavisen* Økonomi.

Kvinner rydder bedre enn menn

Når det handler om håndtering, lagring og sletting av e-poster, så er kvinner flinkere enn menn til å holde orden på innboksen. Her er noen nyttige tips.

01.12.04 14:16

Gjennomsnittlig har menn en tredjedel flere e-poster i innboksen enn kvinner, selv om man mottar like mange e-poster hver dag. Dette bekrefter en ny undersøkelse gjort på oppdrag av Xerox Global Services (XGS).

Undersøkelsen avdekker at menn lagrer gjennomsnittlig 444 e-poster i innboksen sin, mens kvinner lagrer 302, altså omtrent 32 prosent mindre.

- Ansatte bør være klar over at å ha et stort e-postlager, spesielt de med vedlegg, kan skape unødig press på den enkeltes produktivitet og påvirke lagringskapasiteten, sier direktør for Xerox Global Services, Bjørn Huseby.

Selv om e-post er en etablert del av forretningskulturen i dag, så viser undersøkelsen at under halvparten av bedriftene (48 prosent) har nødvendige prosesser eller systemer for å håndtere dokumentarkivering på en god måte, ifølge meldingen.

Menn er også mer glad i telefon enn kvinner. 59 prosent av menn foretrekker faktisk å bruke telefon i stedet for e-post når de skal kontakte andre mennesker. På den andre siden foretrekker 48 prosent av kvinnene å bruke e-post.

Det er derfor ingen overraskelse at kvinnene bruker lengre tid på e-postkommunikasjon. Gjennomsnittlig bruker kvinner 1,5 timer hver dag på å håndtere og organisere e-posten sin, mens menn bruker en time.

Med bakgrunn i undersøkelsen har Xerox Global Services laget en liten guide som skal gjøre det lettere å samarbeide via e-post, redusere lagringsbyrden og kutte kostnader. Samtidig kan disse reglene øke de ansattes effektivitet gjennom et bedre arbeidsmiljø og å redusere stress fra et økende antall e-poster.

  • Vær tydelig i teksten og bruk stavekontroll. Les alltid teksten en ekstra gang før du sender e-posten og forsikre deg om at innholdet ikke er tvetydig.
  • Ikke bruk kun e-post. Bruk heller telefonen hvis dette kan være raskere og enklere. Ofte kan en muntlig samtale være en bedre form for kommunikasjon.
  • En e-post kan lett bli misforstått. Forsikre deg om at mottakeren kjenner deg godt før du f.eks bruker humor, ironi eller andre sterke begreper og uttrykk.
  • Bruk bare [svar til alle]-knappen hvis de opprinnelige mottakerne trenger å lese svaret ditt.
  • Ikke svar på e-post i bråhast. Hvis du mottar en e-post som gjør deg sint, så bruk tid på å forstå den egentlige meningen for deretter rolig å gi et svar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.