Kvinner takler jobbtap bedre enn menn

Kvinner takler det å miste jobben, bedre enn hva menn gjør. Kvinner reagerer gjerne mer umiddelbart, men tar seg fort inn igjen, viser en undersøkelse.

- Kvinnene reagerer ofte sterkere enn mennene, når nyheten om oppsigelsen kommer. Men reaksjonen avtar raskt og den psykiske uroen avtar til samme nivå som før den dårlige nyheten kom, sier Lennart Hallsten ved Arbetslivsinstitutet i Stockholm til avisen Dagens Nyheter ifølge NTB.

Undersøkelsen som Arbetslivsinstitutet har gjennomført viser at mennene får en sterkere og mer langvarig reaksjon. Etter tre år med ledighet, er de psykiske problemene fortsatt dobbelt så store blant arbeidsløse menn som blant menn i full jobb.

- Det vi kan føre bevis for, er at kvinnene vurderer jobben mindre høyt. Men man kan jo også tenke seg andre forklaringer, som et sterkere nettverk eller at det fins andre roller som er vel så viktige som yrkesrollen, mener Hallsten.

At arbeidsløse har større psykiske problemer enn de som har jobb har vært påvist i mange tidligere undersøkelser. Det nye i Arbetslivsinstitutet undersøkelse er at den påviser store ulikheter i måten forskjellige mennesker takler problemene på.

Blant dem som får størst personlige problemer etter en oppsigelse, hadde mange alvorlige vanskeligheter også før oppsigelsen kom. Dette er ett av de viktigste fenomenene forskerne mener å ha fanget opp, og står i strid med tesen om at ledighet svært ofte utløser sykdom.

Som eksempel bruker Hallsten den nå nedlagte sentrale skolemyndigheten Skoloverstyrelsen.

Blant de oppsagte ved Skoloverstyrelsen, som for det meste var velutdannede kvinner, ser man tydelige forskjeller.

- De som på forhånd hadde problemer, hadde også størst vansker med å skaffe seg ny, fast jobb. Det gir et bilde der de arbeidsløse har psykiske problemer, mens de som er i arbeid ikke har slike vanskeligheter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.