Ambisjonen til Easee er å bli et av de største selskapene innen grønn teknologi i Europa innen 2026, og et av de største i verden innen 2031. Det kan de bare glemme inntil videre.

I begynnelsen av februar startet marerittet sfor Helmikstøl. Easee fikk et brev fra det svenske Elsäkerhetsverket der det ble satt spørsmålstegn ved Easees ladere og manglende jordfeilvern.

– Dette er en veldig alvorlig situasjon. Det er det ingen tvil om, sier Jonas Helmikstøl i Easee til DN.

Full salgsstopp

Det er nå full salgsstopp i Sverige, med trussel hengende over seg at det samme kan skje i resten av EU/EØS-landene.

– Vi må hente penger. Og vi må hente penger kjapt, sier Helmikstøl.

– Hvor mye?

– Mellom en halv og én milliard kroner, svarer han til DN.

Helmikstøl frykter ikke at de kan miste hele selskapet, men han er redd for konsekvensene, at det kan ødelegge mye av det som er bygget opp.

Easee mener selv at bekymringene rundt jordfeilvernet er helt grunnløse. De hevder å ha integrert jordfeilvern i tråd med de sikkerhetskrav som stilles. Vernet testes automatisk mellom hver ladeøkt og minst én gang i døgnet. Dette er ifølge Easee et tillatt alternativ for likestrømsjordfeilvern, som mener sikkerheten er grundig dokumentert

Helt nye ladere

Nettavisen skrev om selskapet for to år siden.

Da var det tre år siden gründerne bak Easee startet for seg selv med et mål om å lage smarte, tilgjengelige ladere til elbiler. De hadde lang fartstid i bransjen, og brukte 2018 på å bygge en helt ny type lader. Nye komponenter, ny teknologi og billigere løsninger.

På knappe 36 måneder hadde Easee da vokst fra tre til 75 ansatte. Produksjonen av laderoboter økte til 70.000 i 2020 - fire ganger så mange som i 2019.

Verdiskapningen og arbeidsplassene skulle i hovedsak komme nordmenn og norske arbeidsplasser til gode. I dag produseres Easee-laderne hos Norautron i Horten.

I tillegg har selskapet to nye produksjonlokaler på gang i Hadeland og Gjøvik, samt i Sverige for det svenske markedet. Selskapet håpet for to år siden å ha en fabrikk klar i Stavanger innen få år.

Easee tilbyr blant annet laderobot som er det de kaller en smart hjemmelader. Den tilpasser seg automatisk alle elbiler, strømstyrker og strømnett.