FRØYA (Nettavisen): Den lille kommunen Frøya på trøndelagskysten har fått lyskasterne rettet mot seg etter den bebudede lakse-skatten. Den værharde kommunen i havgapet huser rundt 5000 innbyggere og fire børsnoterte selskaper.

Den mest kjente av innbyggerne er Gustav Witzøe, som ifølge Kapital er Norges sjette rikeste, med en formue på over 50 milliarder kroner.

Vi merker motstanden mot skatten når vi besøker øya ut i havgapet, eller den fremste øya som frøyværingene liker å kalle den, rett utenfor den mer kjente og større øya Hitra.

Det tar to timer å kjøre inn til Trondheim. Flere titall lastebiler kjører hver dag den lange veien til Gardermoen for å forsyne Europa med norsk oppdrettslaks.

– Vi er stolte patrioter

Her er forholdene små, og Høyre-ordfører Kristin Furunes Strømskag bor i samme grend som laksemilliardæren, Gustav Witzøe. Han beskrives som en jordnær type som har reddet øya fra økonomisk undergang og fraflytting.

Ordføreren omtaler beskrivelsene av både Witzøe og frøyværingene fra både statsråden og pressen som lavmål. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har gjentatte ganger understreket at siktemålet for den mye omtalte lakseskatten er de fem største selskapene i næringen, derunder Frøyas SalMar.

– Jeg har liten sans for nedsnakkingen av enkeltpersoner og oss som bor her, sier ordføreren, og mener de blir fremstilt som grådige laksebaroner.

– Statsrådene og stortingspolitikerne burde være for gode til å henge ut enkeltpersoner i lakseskatt-debatten, mener hun.

– Vi er stolte patrioter, konstaterer Furunes Strømskag.

– Alle frøyværinger er lakselobbyister, dere kan godt kalle hele gjengen for det.

Milliardene renner inn til kommunen

Ifølge DN har de fire største selskapene i laksenæringen hittil i år et samlet overskudd på 18 milliarder kroner. Det er betalt ut et utbytte på 7,2 milliarder kroner, selv om situasjonen nå preges av permitteringsvarsler og utsatte investeringer.

Men det betyr også at det flyter mye fra eierne til samfunnene som er bygd opp rundt næringen. Ifølge Kapital er Witzøe god for 50 milliarder kroner. Og selv om ligningsformuen er lavere, bidrar han trolig med langt over 10 prosent av kommunens skatteinntekter. Frøya kommune får i utgangspunktet 0,7 prosent i kommunal formuesskatt, 7 millioner per milliard, i tillegg til snaue 11 prosent av inntektsskatten.

Formuen til Witzøe er opparbeidet siden 1991, da han tok over et konkursbo. Men lakseeventyret SalMar og de største oppdrettsselskapene risikerer nå en solid smell.

Les også

Oppdrettsnæringa skiter i egne merder

Nesten blakk

I 2004 sto øykommunen på Robek-lista – et register over kommuner og fylkeskommuner som er i «økonomisk ubalanse».

Frøya slet med fraflytting, og de unge fikk beskjed om å ta seg utdannelse og forlate kommunen. Men det var før den tidligere bilmekanikeren Gustav Witzøe satset alle sparepengene sine på det som i dag er milliardbedriften SalMar. Nå jobber rundt 1000 av de 5000 innbyggerne i selskapet, det tilsvarer hver femte innbygger i kommunen.

Én vanlig oppfatning er at én arbeidsplass i sjømatbedriften skaper tre arbeidsplasser andre steder, det være seg innen leverandørindustrien, bygg og anlegg og håndverkere.

Gjennom skatteinntektene fra blant annet Salmar har Frøya de seneste årene fått et realt løft. Det er bygget videregående skoler, kulturhus og idrettshall med god hjelp fra milliardæren. Det gjør inntrykk på innbyggerne.

Internasjonalt øysamfunn

Laksemilliardær Witzøe oppleves som kommunens redningsmann.

– Han er en ekte frøyværing, lokalpatriot og gründer for oss som bor her. Witzøe er én som har hatt tro på Frøya i nedgangstider. I stedet for å dra herfra, ble han igjen og skapte uvurderlige verdier, sier ordføreren, og fremhever:

– Det som er unikt, er at han bestemte seg for en tydelig politikk fra starten. I stedet for å få inn arbeidsinnvandrere på kontrakter, ønsket han å få par til å slå seg ned i kommunen permanent, forteller ordføreren.

I dag er 28 prosent av kommunens innbyggere fra utlandet representert med 21 ulike nasjonaliteter. De fleste er fra Litauen, Polen og Bulgaria. Mange har vært her siden 2009 og etablert seg som familie.

Salmar-milliardær Gustav Witzøe raste mot finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), men han lar seg ikke rikke. Se video!

Vil ramme hardt

Ordføreren understreker at med så mange permanent boende utenlandske familier vil eventuelle permitteringer ramme hardt, og at det ikke kan sammenlignes med andre i bransjen som baserer seg på sesongarbeidere.

Dermed verdsettes de internasjonale familiene stort på Frøya. De har bidratt til at antall innbyggere i øysamfunnet vokser.

– Det hadde ikke vært mulig med det fødselsoverskuddet vi har i kommunen i dag uten Salmar og havbruksnæringen, sier ordføreren.

Familiene som flytter hit kan få kommunale startlån gjennom Husbankens ordning til å kjøpe seg bolig, og enkelte steder i kommunen er SFO gratis. Så langt i år er det lånt ut 210 millioner kroner i startlån. Det er foreslått 4 millioner til bruk på ekstra språkopplæring i neste års budsjett.