Lakseprisen høyere enn på lenge

Prisen på laks stiger, og er nå den høyestse på halvannet år. Oppdretterne tjener penger igjen, etter å ha sugd på labben i lang tid.

- Nå er det viktig at oppdretterne sørger for jevn slakting og ikke skrur forventningene for høyt. Da vil vi være i posisjon for en positiv utvikling fremover, sier daglig leder Lars Liabø i analyseselskapet Kontali til NTB.

Valutafordel
I tillegg til stigende pris, slår valutaen fordelaktig ut for norsk lakseeksport. I løpet av det siste året har krona blitt svekket med over en krone i forhold til euro. Dette gir også et positivt utslag i forhold til en annen stor laksenasjon, Skottland. Skottland har ikke den samme valutafordelen i forhold til euro.

Prisen på fersk laks ligger nå rundt 22 kroner per kilo, og for frossen laks knappe 23 kroner per kilo. Samtidig som prisen øker, øker også eksportmengden. Hittil i år har vi eksportert 15 prosent mer laks enn i fjor.

Enda mer
Forsker Ivar Holmefjord i Real Seafood mener det er mer å hente. -Lakseoppdretterne bør kunne kreve 27 kroner per kilo, sier Holmefjord. Og han legger til:

- Lakseoppdretterne må slutte å gi vekk fisken sin til produksjonskost, og dermed la både prisøkninger i markedet og valutafordeler gå direkte til andre ledd i kjeden. Men for å klare dette, trengs det litt hjelp fra bankene.

Han mener bankenes strategi for reduksjon av biomassen (lageret av fisk i sjøen) har virket altfor godt altfor lenge. Nå er det en rekordlav biomasse i norske fjorder. Mindre slakting kan gi en høyere pris for norsk laks, mener han.

Langsiktig
Lars Liabø mener derimot at det ikke er bare å kreve en enda høyere kilopris for laksen. -Prisdannelsen blir til i markedet, og valutafordelen vil vi gradvis få betalt for. Det viktige er at vi nå sørger for jevne leveranser, og er tålmodige i forhold til prisstigning. Kommer prisstigningen for fort, kan forbrukerne fort velge noe annet til middag enn laks, sier Liabø.

Han sier at prisstigningen vi nå ser kommer i en tid på året da likviditetspresset på lakseoppdretterne ikke er det største. Dermed er det nå mulig å komme over en kneik for mange, slik at det ikke lenger blir nødvendig å slakte laks for å holde kreditorene på avstand.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.