Oppdrettsbransjen har vært i harnisk etter regjeringens forslag i september om økt skattlegging. På en pressekonferanse fredag ble det klart at regjeringen innfører grunnrenteskatt fra 1. januar for havbruksnæringen.
– Den høye lønnsomheten i havbruksnæringen kommer fra våre felles naturressurser og dyktige folk langs kysten. Derfor har regjeringen foreslått en grunnrenteskatt for næringen, hvor deler av overskuddet skal komme tilbake til kommunene, lokalsamfunnet og fellesskapet, sier finansdepartementet i pressemeldingen.

Vedum etter lakseskatt-bråket: – Vi innfører grunnrenteskatt. Sånn blir det
Høyere innkjøpspris
En samlet laksenæring har varslet at skatten skaper stor usikkerhet, og som kjent er det sendt ut massive permitteringsvarsler.
Men prisen på norsk laks har tatt et solid vak oppover. Det viser en prissammenligning: Salmalaks er siden oktober i fjor opp med hele 25 prosent, mens den gjennomsnittlige prisøkningen på mat er 13 prosent.
Tallgrunnlaget for prissammenligningen er fra supermarkedet Meny og nettbutikken Oda.
Ifølge ferske tall fra SSB har prisen på fersk laks og ørret i norske matbutikker økt med 16,8 prosent. Også det er høyere enn den generelle prisinflasjonen på 13 prosent.
– Innkjøpsprisen på laks har økt. Det er tydelig hvis du ser på tallene fra fiskebørsen Fish Pool. Det har gjort det dyrere for oss å kjøpe inn laksen fra produsentene, uttalte kommersiell direktør Tor Erik Aag i Oda i oktober.
Til tross – de sisten ukene har flere av de større selskapene varslet permitteringer. Men det er verdt å merke seg at permitteringer er vanlig i bransjen inn mot vinteren. I fjor permitterte Salmar 600 ansatte like før jul. Denne uken varslet selskapet at 851 ansatte kan bli permittert fra nyttår.
Men før sjokkreaksjonene på den bebudede skatten har det gått godt i oppdrettsbransjen, som har høyere eksporttall enn noen gang før. I 2021 nådde norsk sjømat nye eksportrekord – den lyder på 121 milliarder kroner.

Laksenæringen: Permitteringer i gang lenge før planlagt grunnrenteskatt
Stor usikkerhet
Normalt forhandler leverandører og kjedene om pris to ganger i året. Når det gjelder laks forhandler man om kontrakter flere ganger i året, også utenom de vanlige forhandlingene i februar og juli.
– Det er mye usikkerhet nå, vi vil nok få laks, men hva som blir prisen i forhandlingen med leverandørene er vanskelig å spå, sier Aag i Oda.
Av hensyn til konkurrentene kan ikke Oda oppgi hvor ofte eller når de forhandler kontrakter med for eksempel laksenæringen.
– Vi er bekymret og håper næringen ikke bruker situasjonen til å skru opp prisene på laks, også gitt den økte inflasjonen i samfunnet for øvrig.
Han sier at hvis oppdrettsaktørene priser inn en slags risiko i prisene på grunn av den store usikkerheten som er nå, vil det gå ut over forbrukerne.
– Da blir det dyrere
– Vil dere i så fall ta ut prisen ut mot forbruker?
– I det lange løp må vi nok gjøre det, det er ikke marginer nok i dagligvarebransjen til at man i lengden ikke kan ta det ut, om det blir tatt ut på laks eller andre produkter er det vanskelig å si noe om.
I oktober kunne både Meny og Oda fortelle at de betaler mer for laksen hos leverandørene.
– Alle produktene fra Salma har økt i pris, noe som skyldes kostnadsøkninger inn til oss. Vi øker ikke vår inntjening, selv om prisene øker – tvert om. Av hensyn til konkurranseloven kan vi ikke kommentere fremtidig priser, ei heller knyttet til innføring av lakseskatt, sa Nina Horn Hynne, kommunikasjonssjef i Meny til Nettavisen.
Kommunikasjonssjef i Coop Norge sier at debatten rundt lakseskatten skaper en del spekulasjoner og usikkerhet.
– Per i dag har vi ingen signaler fra våre leverandører som tilsier at vi ikke får tilgang til laks fremover. Hva prisen blir er vanskelig å spå, og heller ikke noe vi av konkurransehensyn ønsker å mene noe om. Pris handler også om konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen, sier han.
Salmar-milliardær Gustav Witzøe raste mot finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), men han lar seg ikke rikke. Se video!
Gode laksetider i fiskedisken
Selv om det er ramaskrik i bransjen, lider altså ikke laksen i norske dagligvarebutikker noen nød. Så langt ser det ut til at norske forbrukere ikke lar seg skremme av den saftige prisoppgangen.
Tall fra analysebyrået Nielsen IQ, viser at det de siste 18 ukene er solgt fersk laks for til sammen 400 millioner kroner hos Coop-kjedene, Bunnpris, Norgesgruppen og Rema 1000. Det er en økning på 15 prosent fra i fjor.
Det siste året har vi kjøpt 6,4 prosent mer laks enn i fjoråret. Den samlede inflasjonen på mat er 13 prosent – på laks er prisen opp 7,6 prosent på ett år ifølge NielsenIQ. .
Men for ørreten er ikke tallene like gode. De siste 18 ukene er det solgt ørret for 78 millioner kroner i dagligvarebutikkene. Det er en nedgang på 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Volumet, målt i antall solgte kilo gikk ned 37 prosent.
Ørret koster nå 26 prosent mer enn på samme tid i fjor.
– Den totale omsettingen av fersk laks og ørret var på omtrent 475 millioner kroner siste 18 uker. Dette var nesten 7 prosent mer enn tilsvarende uker i fjor. Målt i antall solgte kilo laks og ørret, gikk omsetningen ned nesten 4 prosent. Det er utelukkende økende priser som bidrar til omsetningsveksten, sier kommunikasjonsansvarlig i NielsenIQ, Gunnar Portvik, og legger til:
– Det er naturlig å se omsetningen av fersk laks i sammenheng med omsetningen av fersk ørret.