Gå til sidens hovedinnhold

Landets beste og verste fastrente

Renter skal opp sier ekspertene. Vurderer du å binde skal du velge denne banken. Og unngå for all del disse tilbudene.

Norges Bank, DNB, Finanstilsynet og Finansdepartementet, alle venter at renten i Norge i løpet av relativt kort tid skal opp betydelig.

Senest ute med rentespådommer var sentralbanksjef Øystein Olsen i sin årstale i forrige uke.

Se de beste og verste fastrenten i tabellen nederst

Der uttalte Olsen at styringsrenten gradvis vil settes opp og nærme seg et normalt nivå. Det betyr at norske boliglånskunder kan regne med en tilnærmet dobling av den lave renten de nyter godt av i dag.

Ifølge Finansportalen.no ligger dagens beste boliglånsrenter i intervallet 3,5 til 4,0 prosent. Et normalt nivå på styringsrenten på mellom fire og seks prosent kan gi boliglånsrenter på fra seks til åtte prosent.

Kun to banker for kunder med lav sikkerhet
En sjekk av bankenes rentetilbud på Finansportalen viser at det er mye penger å spare på å velge riktig bank.

Med utgangspunkt i et boliglån på 1,5 millioner kroner der kunden stiller meg egenkapital på henholdsvis 280.000 kroner (finansieringsgrad på 84 prosent) og 530.000 kroner (finansieringsgrad på 74 prosent) finner vi to klare fastrentevinnere i klassen fastrente over tre år.

Sparebanken Sogn og Fjordane best
Kun to banker gir ifølge Finansportalen.no et fastrentetilbud til kunden med lavest sikkerhet (egenkapital på 280.000 kroner). Det er Sparebanken Sogn og Fjordane og Sparebank 1 SMN.

Førstnevnte tilbyr et lån til 3,72 prosent effektiv rente, noe som gir et terminbeløp på 7.626 kroner når bindingstiden er tre år. Sparebank 1 SMN tilbyr 4,19 prosent effektiv rente - som gir et terminbeløp på nøyaktig 8.000 kroner.

Nordea billigst
Skrur vi opp egenkapitalen til 530.000 kroner havner sikkerheten innen 74 prosent og dermed får vi opp langt flere banker som tilbyr fastrentelån. Av de totalt 51 tilbudene som dukker opp har Nordea det laveste tilbudet med et en effektiv rente på 3,69 prosent. Det gir et terminbeløp på 7.600 kroner månedlig i de tre bindingsårene.

Sparebanken Sogn og Fjordane hevder seg også her i toppen med en effektiv rente på 3,72 prosent, noe som gir et terminbeløp på 7.626 kroner.

Liten sparebank på bånn
Snur vi opp ned på tabellen og plukker de dyreste tilbudene ser vi at Bank 1 Oslo Akershus figurerer på bånn med en effektiv rente på 5,33 prosent for sitt fastrentelån over tre år. Det gir et terminbeløp på 8.936 kroner i treårsperioden med binding. Du må altså punge ut med 1.336 kroner mer per måned i tre år sammenlignet med det beste tilbudet fra Nordea.

Sparebanken Sør har det nest dårligste fastrentetilbudet med en effektiv rente på 5,25 prosent og påfølgende terminbeløp på 8.863 kroner.

Tilbyr et billig fastrentelån, og ett dyrt
Landets største bank, DNB, har også et tilbud som kvalifiserer til bånnplassering. Fastrentetilbudet på 5,09 prosent er det tredje dårligste og gir et terminbeløp på 8.732 kroner. DNB har imidlertid tilbud som er bedre. Bankens beste fastrentetilbud er en effektiv rente på 4,15 prosent og et terminbeløp på 7.968 kroner per måned i tre år. Differansen til Nordeas beste tilbud er altså 368 kroner per måned.

Kommentarer til denne saken