Landets billigste og «snilleste» bank

Sparebanken Sogn og Fjordane

Sparebanken Sogn og Fjordane Foto: Reiel Haugland.

Ikke bare er denne banken billigst på et viktig område - den er også «snillest».

11.12.12 09:26

Kun to av landets nærmere 200 banker tilbyr boliglån med fastrente til kunder med «bare» 15 prosent egenkapital - som er Finanstilsynets minimumskrav til boliglån.

Sparebanken Sogn og Fjordane og SpareBank 1 SMN er de to bankene som godtar sikkerhet for 15 prosent av verdien på boligen du skal kjøpe.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Bankdirektør Arne Øvrebø i Sparebanken Sogn og Fjordane vil nødig kommentere hvorfor kun to banker tilbyr fastrente til folk med lav egenkapital.

- Vi tilbyr i dag boliglån med flytende rente 85 prosnet finansiering til kunder mellom 18 og 33 år. Vi ser det naturlig å kunne tilby samme kundegruppe et fastrentelån med samme belåning. Et langsiktig fastrentelån med gunstig rente kan for mange i etableringsfasen være et godt og trygt alternativ, sier Øvrebø.

Rente på mellom 3,35 og 3,70 prosent
Som tallene under viser tilbyr Sparebanken Sogn og Fjordane en fastrente på mellom henholdsvis 3,35 prosent, 3,70 prosent og 4,30 prosent avhengig om du velger tre-, fem- eller tiårs fastrente. Vi har da tatt utgangspunkt i en bolig som koster 1.775.000 kroner og du har 275.000 kroner i egenkapital slik at lånebehovet blir 1,5 millioner kroner.

SpareBank ! SMN, som altså er den eneste banken i tillegg til Sparebanken Sogn og Fjordane som godtar lav egenkapital, tilbyr en nominell fastrente på 3,95 prosent for et fastrentelån på fem år og en nominell rente på 4,50 prosent for et fastrentelån på ti år.

Har du ikke mer enn 275.000 kroner i egenkapital for boligen i vårt eksempel er altså valget enkelt. Både Sparebanken Sogn og Fjordane og SpareBank 1 SMN tilbyr boliglån til kunder over hele landet.

To øker til 55
Dersom vi øker din egenkapitalandel for nevnte lån med 10 prosent til 500.000 kroner (total egenkapital på 25 prosent) stiger antall banker som tilbyr fastrentelån fra to til 55.

Med 500.000 kroner i egenandel og et lån på 1,5 millioner kan vi kjøpe en bolig til to milliioner kroner.

Også i denne klassen havner Sparebanken Sogn og Fjordane på topp ifølge Finansportalen.no, men banken må nå dele førsteplassen med Sparebanken Vest, Gjensidige Bank, og DNB. Alle de nevnte tilbyr her en nominell fastrente på 3,35 prosent.

Bør du velge fastrente?
* Rentebinding passer best for de som ikke tåler høye boligrenter over lengre tid.

* Flytende rente vil over tid være billigere enn fastrente. Differansen kan ses på som en forsikringspremie.

* Flytende rente er faktisk en forsikring mot dårligere tider. Jobber du i en konjunkturutsatt bransje er flytende rente mest fornuftig.

* Fastrente er i dag gunstigere fordi bankene subsidierer sine fastrentelån ved at de tar lavere marginer enn på lån med flytende rente.

Ulemper med fastrente:
* Rentebinding gir mindre fleksibilitet i forhold til nedbetalingsplan, boligbytte, samlivsbrudd, etc.

LES OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.