*Nettavisen* Økonomi.

Gunnar Stavrum

Landets blideste politiker har både velgertekke og egne politiske svar

En smilende senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.

ÅRETS NAVN 2019: Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum.

Hva har Beiarn, Skjåk og Tydal til felles? Godt over halvparten av velgerne stemmer på Senterpartiet.

Det var lengte jevnt, men så dro Trygve Slagsvold Vedum ifra på avstemmingen om hvem som skulle bli Årets navn 2019 i Nettavisen.

Partiet gjør det elendig i byene, men når du kommer på landsbygda er det bare en politisk keiser i Norge - og han heter Trygve Slagsvold Vedum.

Se listen over Senterparti-kommuner: Pollofpolls

Årets valg hadde en valgvinner. Senterpartiet hadde medvind fra nord til sør på protester mot kommunesammenslåing, mot nye reformer og med en klar støtte til distriktene. Og midt i seiersflokken en politiker med smittende latter, godt humør og egne politiske løsninger han tror på.

Belønningen er kraftig oppgang siden 2015 og et knallresultat ved kommunevalget. Senterpartiet var ikke langt unna å true Arbeiderpartiets posisjon som partiet med flest ordførere.

Klikk på bildet for å forstørre. Grafikk som viser at Senterpartiet har økt sterkt fra 2015.

EVENTYRLIG: I høst har Senbterpartiet tatt en liten pust i bakken etter en sammenhengende oppgangsperiode siden 2015. Foto: Pollofpolls (Nettavisen)

Det store spørsmålet nå er om fremgangen til Senterpartiet vil fortsette ved stortingsvalget i 2021, og hva Trygve Slagsvold Vedum da gjør.

For øyeblikket er han en kingmaker, altså den som sitter med makten til å avgjøre hvem som blir landets neste statsminister. I tillegg til å være et gyldent utgangspunkt om forhandlinger om makt om posisjoner, så er han selv en av de potensielle kandidatene.

En fersk meningsmåling i VG sier at 35 prosent foretrekker Trygve Slagsvold Vedum om det blir det rødgrønn maktovertakelse, mens 44 prosent foretrekker Jonas Gahr Støre. Det er på ingen måte gitt hvem som blir statsminister i 2021 hvis Erna Solberg må pakke kontoret.

Det blir samtidig den første store testen på Trygve Slagsvold Vedum som maktpolitiker. Han kan gå mot sentrum og Høyre med ambisjoner om å bli statsminister selv, og han kan gå til venstre i en allianse med Arbeiderpartiet.

Døren til SV er foreløpig låst.

Siden 2015 har Senterpartiet hatt gleden av å være i opposisjon og kunnet stige på gallupene uten å gjøre noe annet enn å kritisere og klage over regjeringens politikk.

Dersom partiet kommer i posisjon, blir det noe helt annet. Norsk landbruk er eksempelvis bygget ned sammenhengende de siste 50 årene med og uten Senterpartiet, og urbanisering er en global trend. Senterparti-lederens smittende humør klarer neppe å snu en flyttestrøm som har vart i tiår.

Likevel: Trygve Slagsvold Vedum er Årets navn 2019 fordi han utvilsomt er årets politiske vinner. Han har vært mesterlig i å utnytte den politiske vinden til sin og partiets beste. Til tider virker det som om alle forslag om endringer er pønsket ut av en regjering som er ondsinnet overfor distriktene, og der Senterpartiet er det eneste partiet som kan berge distrikts-Norge.

Partiledere får skylden når alt går galt, og æren når alt går bra. Virkeligheten er selvsagt annerledes, det er flere som deler både seire og nederlag. Men i Trygve Slagsvold Vedums tilfelle er det helt klart slik at han og partiet er synonymer i folks bevissthet. Senterpartiet er for mange blitt partiet med sunn fornuft og en blid partileder.

Så lett og så vanskelig!

Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum er Årets navn 2019.

PS! Hva mener du? Er du enig i at Trygve Slagsvold Vedum fortjener å bli Årets navn 2019? Skriv et leserinnlegg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag