Er du en av de cirka 200.000 nordmennene som er registret med en betalingsanmerkning? Da kan det kanskje være en trøst i at noen har langt flere enn deg selv.

Ferske tall fra kredittopplysningsbyrået Dun & Bradstreet avslører nemlig landets tre desidert verste betalere.

- De tre verste på våre lister er nå en 34-årig mann fra Østfold med 99 betalingsanmerkninger, vi har en 42-åring bosatt i Trondheim med 101 anmerkninger og en 35-åring bosatt i Hordaland med 98 anmerkninger, opplyser markedsdirektør Kjell-Ola Kleiven i Dun & Bradstreets morselskap Bisnode.

De tre har til sammen nærmere tre hundre betalingsanmerkninger og antallet kan etter julen handelen være mangedoblet. Julen er ifølge Kleiven også høysesong for betalingsverstingene.

Les: Én av fem ledige søker ikke jobber
Les også: Nav kritiseres for sløsing

Mann med god inntekt
- En betalingsversting er gjerne en person med forholdsvis god inntekt som liker å bruke betydelig mer penger enn han tjener. Vi kan si ”han”, for hele ni av ti på listen over Norges dårligste betalere er menn, opplyser Kleiven.

Selv tror han det er «luksusfellesyndromet» som ligger bak.

- I en tid hvor materiell velstand er tegn på suksess så er mange betalingsverstinger utad å oppfatte som såkalt vellykkede. De kjører den rette bilen, bor i det rette nabolaget og seiler den rette yachten, men lite er betalt for. Verstingene vet nemlig å holde det gående, selv uten å betale for seg, sier han.

Betaler offentlige krav
For en versting finnes det ifølge Kleiven to typer krav.

- Krav fra stat og kommune betales nesten alltid. Grunnen er at offentlige kreditorer strekker seg langt i å kreve inn utestående krav. Den andre typen er kommersielle krav fra næringsliv for kjøpte produkter og tjenester. Disse kravene unnlater en ekte versting å betale. Ikke på grunn av manglende betalingsevne, men manglende vilje, sier Kleiven.

Ni kjennetegn
En nærmere analyse av tallene fra Dun & Bradstreet viser kjennetegnene som oftest går igjen hos betalingsverstingene:

* Ni av ti er menn

* De bytter svært ofte boligadresse

* De har varierende inntekt men forholdsvis høy

* De har et svært høyt forbruk

* De finansierer forbruk ved kreditt

* De finansierer ofte gammel gjeld ved å ta opp nye forbrukslån

* De bor på perifere Østlandet eller i Nord-Norge

* De driver næringsvirksomhet på si. Ofte er kona plassert i styret siden mannen selv har pådratt seg konkurskarantene.

* De har betalingsanmerkninger både privat og i selskapene de driver