*Nettavisen* Økonomi.

Landmine-investeringer til vurdering

Finansdepartementet vil ta en vurdering av investeringene i selskaper som utvikler landminer.

31.08.05 13:28

- To av selskapene er alt til vurdering på grunn av sin våpenproduksjon. Det tredje selskapet har jeg i dag bedt Petroleumsfondet vurdere, sier finansminister Per Kristian Foss til NTB.

Norwatch avslørte i går at en kvart milliard av oljefondets penger er investert i tre amerikanske våpenselskaper som deltar i utvikling og produksjon av landminer.

SVs Øystein Djupedal karakteriserte investeringene som en «skandale av dimensjoner» og viste til at det nye etiske regelverket for oljefondet nettopp skulle forhindre slike investeringer.

- Det etiske rådet har bare jobbet siden desember i fjor, og har systematisk gått gjennom gruppe etter gruppe. Deres råd skal iverksettes så raskt som mulig, men offentlighet om utsalg kommer først etter at vi har solgt oss ut, sier Foss ifølge NTB.

Vil kutte våpen

Norsk Folkehjelp mener Petroleumsfondet må trekke seg ut av alle selskaper som produserer våpen eller komponenter til våpen.

– De opplysninger som framkom i går om de amerikanske selskapene som er involvert i produksjon av landminer er verken nye eller overraskende. Dette er selskaper som i lengre tid har vært kjente som produsenter av våpentyper og våpensystemer som befinner seg i gråsonen av internasjonal humanitær rett, slik som klaseammunisjon og landminer, forklarer Per Nergaard, leder for Norsk Folkehjelps mineseksjon i en pressemelding.

Norsk Folkehjelp mener det vil kreve altfor store ressurser å undersøke potensielle investeringer i forhold til om de er innenfor eller utenfor det som er tillatt i internasjonale konvensjoner. For å illustrere dette, vises til Pentagons beskrivelse av et av landminesystemene som rammes av Norwatch' kritikk. Pentagon hevder dette er et system der landminen utløses av en operatør etter at man har forsikret seg om at det er et legitimt mål.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.