*Nettavisen* Økonomi.

Lånefesten fortsetter

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Ferske tall fra Norges Bank viser at det fortsatt er press på renten.

Norges Banks indikator for kreditt fra innenlandske kilder (K2) vokste med 13,7 prosent de siste tolv månedene fram til utgangen av april. Dette er ned fra 13,9 prosent fram til utgangen av mars. Marsindikatoren var på linje med makroøkonomenes forventninger.

Dermed fortsatte den norske lånefesten, og det er fortsatt press på renten.

Dette er Kredittindikatoren (K2) - Norge:

Dette er et mål for hvor stor bruttogjeld norske husholdninger, ikke-finansielle foretak og kommuner har i norske kroner og utenlandsk valuta.

Tallet publiseres av Norges Bank omtrent en måned etter avslutningen av den aktuelle måneden. Det tallet som får mest oppmerksomhet er endringen i forhold til samme måned i fjor.

I tillegg til hovedtallet, er det fokus på endringen i kredittindikatoren for husholdningene isolert sett. Dette tallet svinger mindre fra måned til måned enn bedriftenes opplåning.

Norges Bank følger nøye med på kredittindikatoren for å vurdere om renten skal settes opp eller ned. En høy vekst i kredittindikatoren indikerer stor vilje til å låne til dagens rentenivå, og da øker sjansen for at renten blir satt opp for å øke ”prisen på penger”.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag