Gå til sidens hovedinnhold

Lånekassen: Setter ned renten på lange fastrentelån

Gladmelding fra Lånekassen, de lange fastrentene går ned fra 1. september.

Nettavisen Økonomi skrev tidligere denne uken at de lange norske rentene nok en gang har stupt. Den tiårige norske statsobligasjonsrenten under 1,20 prosent, og de lange rentene ligger nå betydelig lavere enn de korte pengemarkedsrentene. Det er uvanlig.

Rentefallet smitter nå også over på de som har studielån og vil binde renten i lang tid. Lånekassen skriver i en pressemelding fredag at se setter ned renten på lån med 5 og 10 års bindingstid med henholdsvis 0,069 og 0,184 prosentpoeng sammenliknet med i dag.

Treårsrenten er uendret og løper videre til 2,52 prosent, mens låntakere som vil binde renten for fem år slipper unna med ca. 2,70 prosent. Binder du renten for ti år, må du ut med 2,98 prosent.

Lånekassen skriver at tiårsrenten har gått relativt mye ned i år. Sist den var under 3 prosent, var i mars 2018.

Les også: Inkassoselskapet tok studiepengene

Fortsatt lavest

Fra 1. september vil den flytende studielånsrenten være 2,24 prosent og dermed fortsatt en del lavere enn fastrentene. Det store rentespørsmålet er så om man bør binde renten eller ikke.

– Om man skal binde renten eller ikke, er et valg den enkelte må ta. Hvis du er i en livssituasjon der økonomisk forutsigbarhet er viktig, kan det å binde renten være trygt, sier administrerende direktør Nina Schanke Funnemark i Lånekassen i meldingen.

– Fastrenten ligger normalt over den flytende, fordi fast rente kan betraktes som en slags forsikring mot økte kostnader hvis renten i markedet går opp. Denne «forsikringen» betaler du for i form av en høyere rentesats, fortsetter hun.

Men akkurat nå er imidlertid differansen mellom fast og flytende rente mindre enn den har vært på lenge.

Les også: De beste økonomitipsene til studenter

Det haster

Det haster imidlertid om du vil binde renten. Kunder som ønsker å binde renten fra 1. september, kan gjøre det i perioden 10.–17. august. Både fast og flytende rente blir fastsatt seks ganger i året.

Kunder som ikke aktivt søker om fast rente, får automatisk flytende rente.

638.000 av tilbakebetalerne i Lånekassen har flytende rente på studielånet sitt, og rundt 48.000 har fast rente.

Rentene i Lånekassen er markedsstyrt og fastsettes på grunnlag av et gjennomsnitt av de fem beste boliglånsrentene i markedet.

Kommentarer til denne saken