*Nettavisen* Økonomi.

Låner for å bli rike

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Nordmenn går mann av huse for å låne penger, som de investerer for å spare seg rike.

24.08.05 08:50

Vanlige lønnsmottagere låner nå millionbeløp i bankene. Pengene plasseres i ulike sparetilbud med ulike garantier, melder Aftenposten.

Pengene forrentes i såkalte garanterte livkontofond, eller i spareobligasjoner, som i beste fall kan gi vesentlig høyere rente enn dagens lave lånerente, og som dessuten har garantier mot tap.

- Oppgangstidene og de historisk lave rentemarginene gjør det lukrativt å låne for å spare, sier Svein Eigeland, banksjef i DnB NOR i Kristiansand til avisen.

To sparetilbud, Storebrand Livkonto og Vital Garanti Kapital lover deg minst 2 prosent netto avkastning, og er blitt så populære at det er innført begrensninger i hvor mye hver kunde kan investere. Grensen er imidlertid så høy som 5 millioner kroner for Storebrand og 10 millioner for Vital. Selskapene vil unngå for mange kortsiktige spekulanter i fondene.

Carsten O. Five, uavhengig økonomisk rådgiver, er skeptisk. Han peker på at disse spareproduktene har betydelige gebyrer og honorarer, slik at forskjellen mellom avkastningen og lånerenten krymper. Han mener også man må låne og investere store beløp for å tjene noe særlig, og da tar man på seg en betydelig risiko hvis lånerenten stiger kraftig eller avkastningen faller, og man ikke er kjapp med å komme seg ut.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.