Folkehelseinstituttet og myndighetene anbefaler nordmenn å bruke munnbind i tilfeller der det er vanskelig å overholde en meter avstand og ved bruk av offentlig transport i Oslo.
I tillegg til de store apotekgigantene som Boots og Apotek 1, har flere dagligvarebutikker, kiosker og aktører på nett begynt å selge munnbind.
En drøy måned etter at Nettavisen Økonomi først sjekket prisene på munnbind i august, har prisene på en pakke med 50 munnbind kommet ned en god del:
Boots og Apotek 1 solgte munnbind til 499 kroner 17. august, og selger de samme pakkene til henholdsvis 299 kroner og 399 kroner 25. september.
Farmasiet har også kuttet prisene med nesten 200 kroner til 303,20 kroner. Det samme har Vitusapotek, som har gått ned fra 599,90 kroner til 399,90 kroner for 50 munnbind.
Prisen for 50 munnbind hos utvalgte aktører (25. september 2020)
Farmasiet: 303,20 kroner
Boots: 299 kroner
Vitusapotek: 399,90 kroner
123apotek: 349 kroner
Apotek 1: 299 kroner og 349 kroner (oppdatert 8. oktober)
Med24.no: 199 kroner
Norsk Håndsprit: 239 kroner
Printmax/Munnbind til alle: 150 kroner
Nettimport: 145 kroner
Reagerer på «kunstig høye» priser
Magnus Svarstad har drevet med import av trykk, klær og bannere fra utlandet de siste syv år siden gjennom Lillestrøm-bedriften Printmax. Han stusset over den voldsomme prisstigningen på munnbind i august, og bestemte seg for å ta kontakt med produsentene som leverer til de norske aktørene.
Svarstad mener at prisene til de store apotekkjedene i Norge ikke speiler varekostnadene, og at prisene ikke har kommet på langt nær nok ned. Når prisene ligger på mellom 300 og 400 kroner for 50 munnbind, tilsvarer det mellom seks og åtte kroner per munnbind. Det blir dyrt i lengden, mener Svarstad.
– At en gjennomsnittlig forbruker skal betale rundt 150 kroner i uken for å bruke munnbind til og fra jobb, mener vi er misbruk av forbrukerne i den krisen vi alle står i. Dette fører selvfølgelig også til at påbud og anbefalinger er vanskeligere å rettferdiggjøre, sier Printmax-sjefen.
Les mer: Idar Vollvik om munnbindene: – En feil vi skal lære av
Siden 2013 har Svarstad importert artikler fra fabrikker i Polen og Kina. Da importøren sjekket med fabrikkene i Kina, ble han overrasket over hvor tilgjengelig munnbind var - det var hverken dyrt, vanskelig å kommunisere eller manko på munnbind. Nå selger han munnbind til 150 kroner per eske gjennom siden Munnbindtilalle.no.
Det gjør den til en av de to billigste i Norge, ifølge Gjerrigknark.com.
– Vi satte inn en bestilling på en million munnbind fra samme fabrikk, samme leverandør og samme merke som Boots. Som en gigantisk aktør vil jeg tro at de får en vesentlig bedre innkjøpspris enn oss, men vi kan fortsatt selge til halve prisen og fortsatt tjene gode penger, sier Svarstad.
– Vi har jo lest om tøffe innkjøpspriser fra Kina og langt høyere etterspørsel enn tilbud på munnbind. Hevder du at det ikke stemmer?
– Det er klart at produsentene måtte jekke opp produksjonen da etterspørselen eksploderte tidligere i år, og vi så enkelte tilfeller der fabrikkene ikke klarte å etterleve EU-standarden hva gjelder merking og produktinformasjon. Og leverandørene har helt sikkert skrudd opp prisene. Men jeg vil påstå at dersom en produsent hadde doblet prisene, hadde de store apotekkjedene knapt merket det, sier Svarstad.
Les også: Nathalie (31) reagerer på stappfulle busser i Oslo: – Folk hoster og snufser
– Umusikalsk
– Hvordan kan det ha seg at dere har så mye lavere priser enn konkurrentene? Er det et stunt?
– Vi har lagt opp på prisene fra før krisen, og selger til normal pris. Vi selger ikke kjempebillig, men har lagt oss på en pris som gjenspeiler kostnadene. Prisene på munnbind kommer uansett til å bevege seg i denne retningen, men ikke før noen legger press på de store aktørene. Jeg mener det er sjokkerende og umusikalsk å selge munnbind så dyrt. Vi oppfordrer alle til å halvere prisene, sier Svarstad.
- Prisen har gått betraktelig ned
I en e-post til Nettavisen Økonomi svarer Anne Margrethe Aldin Thune, kommunikasjonssjef i Boots, at prisen på munnbindene på Boots til enhver tid har speilet tilgangen og innkjøpsprisen på tidspunktet de ulike partiene ble kjøpt inn.
– Som du sier, har prisen gått ned betraktelig den siste tiden. Det er en følge av at vi har forhandlet gunstigere innkjøpspriser når vi har kjøpt nye partier etter pristoppen i vår. Det er sannsynlig at denne trenden vil fortsette fremover, sier Thune.
Apotek 1: - Har satt ned prisen tre ganger i høst
I en e-post til Nettavisen Økonomi skriver Apotek 1 at deres priser på munnbind gjenspeiler innkjøpsprisen.
- Prisen på munnbind gjenspeiler våre innkjøpspriser. Vi har satt ned prisen på munnbind tre ganger i høst, skriver kommunikasjonssjef i Apotek 1, Silje Ensrud.
8. oktober melder Apotek 1 at innkjøpsprisene har gått ned, og at prisene på 50 munnbind blir satt ned til henholdsvis 299 kroner (type 1) og 349 kroner (type II).
– Vi har nå fått lavere innkjøpspriser. Dette er årsaken til at vi nå setter ned prisen på munnbind for fjerde gang denne høsten, skriver Ensrud i en tekstmelding til Nettavisen Økonomi.
Les også: Choice-hotellene innfører munnbindpåbud for ansatte