NRK skal flytte fra Marienlyst på Majorstuen i Oslo. Det er flere finalister, men den eneste utenfor Oslo, er tomteforslaget fra Lillestrøm - som ligger praktisk talt på togstasjonen.

Lillestrøm har finansiert en spørreundersøkelse av meningsmålingsinstituttet Sentio. Der fremgår det at 40 prosent mener NRK burde flytte til Lillestrøm, mot 20 prosent som sier nei. 40 prosent oppgir at de vet ikke.

Les mer: Norske medier blør, men NRK skjermes: – Blodig urettferdig

– Det er interessant at 40 prosent sier det er en god idé, mot kun 20 prosent som sier det er en dårlig idé. Det er nesten annenhver nordmann det! sier ordfører Jørgen Vik (Ap).

Han vil helst få det nye NRK-hovedkvarteret til Lillestrøm hvor omtrent 2.000 av NRKs ansatte holder til.

– Det blir enklere og tettere på resten av verden, enn bare Oslo Vest. Samtidig som det er kort avstand til alt som skjer i Oslo sentrum, sier Vik til Nettavisen.

Totalt var det 30 kandidater som kom med forslag til hvor NRKs nye hovedkvarter bør ligge. Det er seks finalister som står igjen. Det er Gamle Oslo, Bryn, Storo, Løren, Lillestrøm og Lilleaker.

Les også: Frp kutter to milliarder til NRK og vil gi mindre til pressestøtte-toppene

I tillegg oppgir NRK at de gjerne vil at Tøyen i Oslo sentrum skal bli et aktuelt alternativ.

Ordføreren i Lillestrøm har i alle fall håp om at de vil ta del i hans by, som ligger 10 minutter unna Oslo med tog, og 12 minutter unna Gardermoen flyplass.

Tomten de foreslår, som kalles «Puls», skilter med god beliggenhet like ved togstasjonen, og at det går inn i et nytt bybilde hvor det skal bygges mye de kommende årene.

– Det er mye som skjer i Lillestrøm. Nå åpnes det et nytt kunstmuseum like over gaten. Nye bygg blir ført opp, hvor Romerikes Blad skal flytte inn. Vi har store teknologi og forskningsmiljøer, sier Vik.

– Det er klart at det at NRK flytter til Lillestrøm vil også bety noe for hvordan de opplever og ser Lillestrøm by, og får øynene opp for det spennende som skjer her, sier Vik.

– I undersøkelsen er det mange som oppgir at NRK burde forbli i Oslo, samtidig som de stiller seg positiv til Lillestrøm?

– Oslo er bra, Lillestrøm er enda bedre. Når folk får et generelt spørsmål så svarer de Oslo. Når Oslo blir stilt opp mot et annet konkret sted, Lillestrøm, så ser de at det finnes en enda mer attraktiv plassering, sier Vik.

Les mer: Lønnsfest i NRK: 99 ansatte får millionlønn

Mye penger å spare

– Det er også en mye lavere etableringskostnad for NRK, så det er mye penger å spare. De pengene kan brukes på å produsere innhold i stedet, sier Vik.

Normal byggekost for et kontorbygg er på 26.600 kroner per kvadratmeter. Om NRK skal ha like stor bygningsmasse som de har på Marienlyst med 110.000 kvadratmeter betyr det omtrent tre milliarder kroner.

Byggekostnadene er ikke lavere på Lillestrøm, men tomteprisene er langt lavere.

Eiendomsutvikler Ronny Engebretsen forklarer at det avhenger av hva man sammenligner med, men det er klart at det er mulig med store innsparinger.

– Tomtepriser i Lillestrøm er vesentlig lavere. Det ligger på omtrent halvparten av nivået til Oslo. Men det handler veldig mye med hvor du sammenligner i Oslo, forklarer han.

Han mener det er viktig for NRK å se på hvordan offentlige penger blir brukt.

– Jeg synes det er et element som bør klart frem. Det er det offentliges penger det er snakk om. Og de må brukes på en fornuftig måte. Det er tross alt bare ti minutter unna Oslo, forklarer han.

Gunnar Stavrum: Å flytte NRK til Lillestrøm vil spare skattebetalerne for milliardbeløp

52,2 prosent sier i undersøkelsen at NRK vil spare penger på å flytte ut av Oslo sentrum, med 22,6 prosent som sier nei.

Folk flest har heller ikke tro på at om hovedkontoret ligger utenfor Oslo, vil det ha betydning for leveransen fra statskanalen. 50 prosent at de ikke tror det har noen betydning for NRKs leveranse om hovedkontoret ligger andre steder enn i Oslo. 32 prosent sier det har betydning.

Respondentene har også noen motstridende synspunkt. På spørsmål om NRKs hovedkontor bør ligge andre steder enn i Oslo, sier 32,6 prosent ja, mot 37,9 prosent nei og 29,5 oppgir vet ikke.