Gå til sidens hovedinnhold

Lånte 140.000 til 0 prosent rente

- Jeg sjekket markedet, regnet på det og da var det liten tvil om hva som lønte seg.

Hvis du sitter med planer om å pusse opp eller investere i miljøvennlige boligtiltak, finnes noen lånetilbud med langt gunstigere rente enn ordinære boliglån. Blant de gunstigste er Sparebank 1 Hallingdal Valdres, som tilbyr såkalte "grønne" lån opptil en million kroner.

Renta er null prosent det første året, og øker deretter gradvis med 0,5 prosent per år, men stopper på 1,5 prosent (før evt. rentejustering etter at ny styringsrente ble kunngjort 21.3., red.anm).

- Vi beholder tilbudet om null prosent rente det første året, uavhengig av kommende renteoppgang, forteller Torill Engebakken, leder for kunderelasjoner i Sparebank 1 Hallingdal Valdres.

Betingelsen for å få lånet er at pengene brukes til et energiøkonomisk formål knyttet til boligen.

Smarte penger har laget en helt fersk oversikt over "grønne lån". Den finner du her.

- Selvforsynt med bilstrøm

Magne Raimond Fagereng bor i en enebolig i Tistedal, nær Halden. Han lånte penger av banken i Hallingdal til å legge solceller på garasjetaket.

- Kostnaden blir 140.000, inklusive støtte fra Enova. Solcellene produserer 12.000 kilowattimer i i året, som er halvparten av vårt årsforbruk. Garasjen har 105 m2 kvadratmeter grunnflate, forteller Fagereng.

Fagereng hadde ingen tilknytning til Hallingsdalsbanken fra før, men ble kunde etter å ha sett på ulike finansieringer av solcellene:

- Jeg ble kunde fordi de hadde grønt lån. Jeg gjorde en grundig forundersøkelse, og sammenlignet alternativer for nedbetaling sett opp mot inntjeningstiden for panelene. Dette var svært gunstig, så jeg valgte å fullfinansiere gjennom denne banken.

Kaprer mange kunder

Betingelsen var å flytte boliglånet over til Sparebank 1 Hallingdal Valdres.

- Jeg må ha huslånet hos banken. Etter en rask utregning flyttet jeg hele pakka over fra min tidligere bank - som totalkunde får jeg også 0,15 prosent avslag på boliglånsrenta.

Fagereng har fulgt nøye med i markedet og landet på at dette var den beste finansieringen:

- Jeg kjøpte huset for fire år siden, og har fulgt med på solcelleprisene opp mot strømprisene - effektiviteten på solcellene har gått opp, mens prisene har gått ned. Etter mine utregninger tok det tidligere 15 til 20 år å få igjen investeringen, nå tar det 10 til15 år. Samtidig har solcellene en levetid på 30 år, så dette er en svært lønnsom investering på sikt. Med privat elbil og firma-elbil kan jeg dermed produsere eget drivstoff. Det er jo både moro og svært gunstig, sier Fagereng.

- Det er klart vi gjør dette for å tjene penger, samtidig som vår sjef er genuint opptatt av miljø. Vi har fått mange nye kunder gjennom det grønne lånet, forteller Torill Engebakken i Sparebank 1 Hallingdal Valdres.

Lån på 1 million kroner

Tabellen under viser beregningen fra smartepenger.no på hva et lån på 1 million krone vil koste med ulike grønne lån.

Noen av bankene har en lavere rente hvis lånet er over 2 millioner kroner. Tabellen viser effektiv rente på et boliglån på 3 millioner kroner.

SpareBank 1 Hallingdal og SpareBank 1 Østlandet gir maksimalt 1 million kroner med gunstigere betingelser. På disse to lånene er det regnet en gjennomsnittsrente på andelen på 250.000 kroner og 750.000 kroner.

Bank Nom Eff Etblg. Term.g.
Cultura Sparebank Miljøbolig I 2,75% 2,92% 2000 600
Cultura Sparebank Miljøbolig II 2,55% 2,72% 2000 600
DNB Grønt boliglån 2,29% 2,47% 2900 600
Haugesund Sparebank 2,80% 2,99% 3000 600
KLP Grønt boliglån 2,60% 2,73% 1500 420
SpareBank 1 Hallingdal Valdres Miljølån 1,49% 1,50% 0 0
SpareBank 1 Nordvest 2,20% 2,33% 0 600
SpareBank 1 Østlandet 1,71% 1,86% 2000 600
Sparebanken Øst Grønt boliglån 1,79% 1,96% 1000 780
Storebrand Bærekraftig boliglån 2,35% 2,51% 1750 600

Best til små lån

- De minste lånene er jo veldig billige, med effektiv rente langt under markedsrenten. Også opptil 1 million er dette veldig billig. Men hvis du skal ha et helt boliglån i disse bankene, blir det ikke like gunstig. Jo mer du må låne utover en million, desto mindre konkurransekraftig blir lånet, sier økonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no til Nettavisen.Økonomi.

Det er tiltaket som egentlig er grønt, ikke selve lånet, understreker Pedersen:

- Man må vurdere lånet på linje med andre lån. Det er det du finansierer som er det grønne. Det er slett ikke alle disse tilbudene som er veldig interessante, og du må se på kostnadene for dine totale lån. Men hvis du ikke har store boliglån fra før, eller skal finansiere tiltak som koster noen hundre tusen eller opptil en million, er betingelsene svært gunstige i noen av disse lånetilbudene.

Full oversikt over de grønne lånene finner du her.

Kommentarer til denne saken