Gå til sidens hovedinnhold

Laptop-revolusjon

Samsung slår flere fluer i en smekk, og sørger for at bærbare datamaskiner blir raskere, lettere, mindre, støyer mindre og har bedre batterikapasitet.

CeBit/HANOVER (TV 2 Nettavisen): At teknologien går fremover er det liten tvil om. Med Samsungs stadige satsning på lagringsløsninger uten bevegelige deler, kan en slå flere fluer i en smekk.

Les alle sakene fra Cebit her.

Ubevegelig harddisk
SSD, eller Solid State Disk, er et navn for en ny type harddisk som benytter flash-minne (type NAND), fremfor magnetiske plater som en finner i tradisjonelle harddisker.

Ved å benytte flash oppnås en rekke fordeler. Blant annet elimineres behovet for bevegelige deler i harddisken, og det fører til at den er lydløs, og bruker mindre strøm. Dermed forbedres også batterikapasiteten.

Maskinen som Samsung viste frem på sin stand på CeBit var faktisk såpass kjølig at den ikke var utstyrt med vifte.

Bedre ytelse
En annen betydelig fordel med flash-minne er at ytelsen økes på enkelte områder. I de fleste tilfeller er det ikke den rene lese- og skrivehastigheten som blir raskere, men flash-minne bruker mye mindre tid på å finne frem informasjon. Mens en harddisk må flytte lesehodet til rett del av harddisken, kan informasjonen hentes direkte fra minnet.

Det betyr at responstiden blir betydelig redusert. Det fører igjen til en del raskere oppstart av harddisken, raskere kopiering av små filer og bedre respons på generell bruk av maskinen.

Dette er riktignok i teorien. Maskinen vi testet hos Samsung bar ikke preg av å ha særlig god respons, men mye av skylden på dette må vi gi maskinens Pentium M ULV-prosessor på 1,1 GHz.

Det som derimot virkelig imponerte var tykkelsen på bare 18 millimeter, støynivået og vekten på 1,15 kilo. Maskinen vi så på var utstyrt med en 12,1 tommers LCD-skjerm, mottaker for DMB-sendinger, Pentium M-prosessor og naturligvis trådløst nettverk og Bluetooth.

Har ulemper
SSD er ikke bedre enn tradisjonelle harddisker på alle områder. Dette går først og fremst på kapasitet og pris.

Maskinen som ble vist frem på CeBit var utstyrt med 32 gigabyte harddisk, mens en 16 gigabyte harddisk lå ved siden av. En kan få vanlige harddisker for bærbare datamaskiner opp til 120 gigabyte. Hva utsalgsprisen på en 32 gigabyte SSD-disk vil havne på er ikke kjent, men det ligger betydelig høyere enn vanlige harddisker.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken