*Nettavisen* Økonomi.

Lar olje for 7 milliarder ligge

Oljesonen på Snøhvitfeltet var uten verdi da vedtaket om utbygging ble gjort i 2002. I dag er den verdt 5-7 milliarder. Likevel vil Statoil la oljen ligge.

Økt oljepris og ny teknologi har doblet verdien av oljesonen på Snøhvitfeltet siden vedtaket om utbygging ble gjort. Sjefingeniør Rolf Wiborg i Oljedirektoratet mener oljen vil gi inntil 7 milliarder kroner i nettoinntekter dersom den blir hentet opp. Men både Statoil og Oljedepartementet er innstilt på å la oljen ligge, skriver nrk.no.

Da Snøhvitfeltet ble behandlet i Stortinget, ble det slått fast at lønnsomheten var for liten til at det var forsvarlig å utvinne oljen. Utbyggingen ble vedtatt uten at oljedelen var inne, og i mars i år satte Olje- og energidepartementet i praksis punktum for Snøhvit oljesone.

Siden vedtaket har oljeprisene økt, samtidig som kostnadene for utvinning har gått ned. At Statoil også har varslet en mulig forsinkelse, taler for å utvinne oljen, mener Wiborg.

– Da har faktisk oljeproduksjonen vunnet 6-12 måneder, og det er da vi sier at det faktisk er tid til å realisere oljeproduksjonen som det førse oljefeltet på norsk side i Barentshavet, sier Wiborg til nrk.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag