HAUGENSTUA, OSLO (Nettavisen): I januar slapp Bymiljøetaten i Oslo kommune bomben, og foreslo et bensin- og dieselforbud innenfor Ring 2 i Oslo for varebiler og tungtransport fra 2025 - og for personbiler fra 2027.

Det får lastebileierne til å steile, som kaller forslaget som nå skal behandles av byrådet, for urealistisk.

– Vi kan ikke snu oss rundt på to år. Det blir veldig vanskelig, konstaterer regionsjef J. Kristian Bjerke i Norges Lastebileier-Forbund overfor Nettavisen.

Nettavisen møter Bjerke hos Transport-Formidlingen på Haugenstua i Oslo, en av Norges største transportsentraler.

Se videointervju med Norges Lastebileier-Forbund:

– Lar seg ikke gjøre

Kun et fåtall av lastebilene er nemlig elektriske i dag, og bransjen sliter med å få tak i nye el-lastebiler.

– Vi er foran i skoene når det gjelder det grønne skiftet, og har gjort mye allerede. Men det vi reagerer på er at vi må ha tilgang på elektriske lastebiler som er riktige for det formålet de skal brukes til, sier Bjerke, og påpeker:

– Det er nå faktisk mangel på elektriske lastebiler, og det er ikke bare i Norge det grønne skiftet skjer. Hele Europa skal være med på det grønne skiftet, og spørsmålet da er hvor du skal du finne alle disse lastebilene innen to år?

Norges Lastebileier-Forbund, som organiserer omkring 3000 transportbedrifter med flere enn 20.000 lastebiler på veien hver dag, mener forslaget om en nullutslippssone kommer for raskt. Det bekrefter også driftsleder Marius Stenberg i Transport-Formidlingen.

– Det lar seg ikke gjøre, og hvis byen stenger så har vi og kundene våre et problem, sier han til Nettavisen.

– Hvor skal vi lade?

Det andre ankepunktet lastebileierne har, er mangelen på ladere i sentrumsgatene.

– Hvor skal vi lade alle disse store lastebilene? I dag er det et tett nettverk av bensinstasjoner, så det er ikke noe problem å få fylt opp en lastebil. Men å få ladet en elektrisk lastebil, der er vi ikke i nærheten av å ha en infrastruktur som kreves, sier Bjerke.

Han viser til at det i forslaget fra Bymiljøetaten også vektlegges at forutsetningen for en nullutslippssone er at ladeinfrastrukturen er på plass – noe den altså langt fra er.

– Er det mulig å få dette til på to år?

– Det tviler jeg på, for det er ikke nok arealer, sier regionsjefen, og legger til:

– Det finnes ikke én eneste stor døgnhvileplass for lastebiler i Oslo kommune, og du må ha fasiliteter. Kommer det tjue vogntog inn og skal lade samtidig, så hjelper det ikke å gjemme den bort ved en busslomme.

– Er det nok strøm?

Ved Transport-Formidlingen er det hektisk aktivitet også denne dagen. Lastebiler og vogntog kjører inn og ut fra den store eiendommen på Oslos østkant, klare for nye oppdrag.

Bjerke sier de ikke vil fremstå negative, men vil få fram utfordringene ved forslaget om å forby bensin- og diesel innen få år.

– Det fører med seg en del praktiske ting, og det å lade tar tid. En annen ting er strømmen, hvor skal du få strømmen fra? spør han.

Det har også gått bare ti år siden transportbransjen sist var gjennom en stor omveltning, da såkalte Euro 5-lastebiler ble byttet ut med nye Euro 6-biler, som er mye mer miljøvennlige.

– I dag kjører 95 prosent av våre medlemsbedrifter på Euro 6, og det er veldig lave NOx-utslipp som er det som tar livet av folk i byene. Det er lavere utslipp enn en dieselbil, påpeker han.

– Politikerne glemmer det

I tillegg til praktiske utfordringer, er det et kostnadsspørsmål for en allerede presset næring.

– De som må betale er kunden, og spørsmålet er hvor dyr en vare skal bli når du skal ha en merkostnad på 60 prosent av en vanlig Euro 6-lastebil, sier Bjerke om prislappen på overgangen til el-lastebiler.

Han advarer mot at nettopp det kan true det grønne skiftet:

– Det blir ikke noe grønt skifte med en rød bunnlinje. Det glemmer nok mange politikere innimellom, for vi kan ikke investere med underskudd. Vi er nødt til å tjene penger, sier han, og samtidig understreker:

– Vi gjør en jobb for samfunnet, og her må vi gå sammen mot det grønne målet og ikke lage regler og hindringer som kan være negative for skiftet.

– Vi blir jaget bort

Stenberg hos Transport-Formidlingen forteller at de allerede med de få el-lastebilene de har, merker utfordringene.

– Vi ser allerede i dag at vi blir jaget vekk fra ladeplasser med større biler, fordi vi ikke har noen steder å være. Teknologien går fort, men bilene kommer raskere enn infrastrukturen er på plass. Det er nok det største problemet nå, sier han.

Han har allerede hatt flere møter med forskjellige etater i Oslo kommune om problemet.

– Men jeg føler at vi ikke kommer noen vei. Det går for tregt med infrastrukturen. Problemet er at vi kan ikke stå og lade på en personbilladeplass. Da tar vi for mye plass, og må kanskje stå på tvers av fem-seks ladeplasser, og det blir dårlig stemning, sier Stenberg.

Bjerke skyter samtidig inn:

– Det handler ikke bare om areal, men også om vilje. Det handler litt om prioritering, og det handler om realisme.

– Kan ikke sykle rundt

– Er det et alternativ å droppe å kjøre de store lastebilene innenfor Ring 2?

– Nei, det kan vi ikke. Vi må være der for kunden, og vi leverer mat og alt annet, sier Stenberg om det.

Bjerke viser dessuten til at en elektrisk lastebiler kan frakte mindre varer enn dagens fossildrevne lastebiler.

– Det betyr at du får flere biler inn og ut av byen. Hva er positivt med det? De snakker om omlastestasjoner, men du kan ikke drive og sykle rundt med over 1000 kilo med melk, sier han.

Per nå har imidlertid ikke Oslo lov til å innføre nullutslippssone. For å gjøre dette må Stortinget inn og endre loven. Regjeringen har sagt at dette , men det kan endre seg i løpet av stortingsperioden eller senere.

– Vi er veldig glad for at regjeringen har sett og forstått. Vi har ikke noe problem med at Oslo kommune er fremme i skoene på dette, men tiden er nå for å sette seg ned med oss som driver med dette, og spørre hvordan kan vi få dette til, sier Bjerke.

– Gir renere luft

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Stav (MDG), sier hun er glad for de positive signalene fra lastebileierne.

– Jeg er glad for at de er positive til grønn omstilling og vil diskutere forslaget til en nullutslippssone, slik jeg oppfatter det. Det er et godt utgangspunkt for videre dialog for å sammen finne løsninger som fungerer for næringslivet, sier Stav til Nettavisen.

Byrådet skal nå vurdere om de skal gå inn for Bymiljøetatens forslag, en utredning som de selv har bestilt.

– En nullutslippssone er et av de viktigste virkemiddelene for å kutte utslipp i byene, noe som vil bidra til å nå både de lokale og nasjonale klimamålene. I tillegg vil det gi innbyggerne renere luft og en bedre by å bo i, sier hun.

Hun opplyser at lastebiler på biogass også vil kunne kjøre i en nullutslippssone.

– Klart de må lade

MDG-byråden viser også til at de allerede har en støtteordning til ladeplasser for tunge kjøretøy.

– Det er klart lastebilene må ha et sted å lade. Oslo kommune bevilget 25 millioner kroner til 28 nye ladepunkter for lastebiler rett over nyttår, sier Stav.

Hun mener det likevel er staten som må ta mest av regninga:

– Vi mener også at regjeringa må være langt mer offensiv når det kommer til å tilrettelegge for utbygging av ladeinfrastruktur, og spesielt for tunge kjøretøy. Her er det klart for oss at staten må ha en overordnet rolle og legge til rette for både lading og hvileplasser, sier hun.