Lav prisvekst svekker kronen

Den overraskende lave prisveksten i Norge har svekket troen på fremtidige renteøkninger, og dermed har kronen falt markant i kurs.

17.01.06 18:07

(NA24): En euro koster tirsdag ettermiddag 8,09 kroner, etter å ha vært oppe i 8,11 kroner i løpet av dagen. Ikke siden mai i fjor har vi betalt så mye for en euro. I går var kursen 8,07 kroner.

Så sent som i november var prisen for en euro nede i 7,70 kroner. Det er bare halvannen uke siden kursen var 7,91 kroner.

Kronen er også svekket mot dollaren. En dollar koster nå 6,70 kroner, mot 6,66 kroner i går ettermiddag. Også her har kronen svekket seg markant den siste halvannen uken.

En svakere krone gjør det dyrere å dra på utenlandsferie og importere varer til Norge, men det gjør norsk eksportnæring mer lønnsom.

Hovedforklaringen på den svakere kronekursen er at det tirsdag i forrige uke kom overraskende lave inflasjonstall i Norge.

Tallene fra Statistisk sentralbyrå viste at kjerneinflasjonen, hvor energipriser og effekten av avgifter holdes utenom, var på 0,9 prosent i desember, sammenlignet med samme måned i fjor.

På forhånd hadde markedsaktørene i snitt ventet en prisvekst på 1,2 prosent, mens Norges Banks prognose tilsa 1,3 prosent.

Dette svekket markedets tro på renteoppgang i Norge, og det betyr at investorene er mindre interessert i å kjøpe og sitte på kroner.

Det neste rentemøtet i Norges Bank er 25. januar, onsdag i neste uke. Styringsrenten er nå 2,25 prosent, etter å ha blitt hevet i to steg fra 1,75 prosent sist sommer.

Du kan følge kronens utvikling mot andre valutaer her.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.