*Nettavisen* Økonomi.

Lav rente gir låne-boom

Lav rente gjør det fristende å låne mer penger. Og låne gjør vi til gagns. Ferske tall viser en kraftig økning i gjelden. - Dette viser at renta er for lav, sier sjeføkonom. Tør du å låne mer?

02.08.04 11:52

Ola og Kari låner stadig mer penger, og nå har også bedriftene begynt å slippe seg løs.

Norges Banks kredittindikator, som viser gjeldsveksten her til lands, endte på 7,6 prosent over de siste 12 månedene frem frem til utgangen av juni.

Det viser tall som ble lagt fram mandag.

Analytikerne overraskes
Tallet som er en sammensetning av gjeldsveksten til husholdningene, kommunene og bedriftene, økte fra 7,1 prosent forrige måned.

Kredittindikatoren viser at både bedriftene og husholdningene nå slipper seg løs i henhold til gjeld. Veksten overrasker også analytikerne.

- Det var høyere enn forventet. Både husholdningene og bedriftene låner mer, og dette støtter opp under Norges Banks vurdering av en bred oppgang i norsk økonomi, sier sjefanalytiker Erik Bruce (bildet) i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

- Bekymringsfullt
- Kredittallene viser at renta er for lav på dagens nivå. Vi ser en utvikling mot en lånegrad som ikke er opprettholdbar, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Den årlige gjeldsveksten for husholdningene økte fra 11,3 til 11,7 prosent den siste måneden. Dette er det høyest nivået som er registrert siden statistikken startet i 1996. Det er bekymringsfullt, mener Dørum.

- Hvis dagens gjeldsopplåning fortsetter, vil husholdningene få en gjeldsgrad som er for høy. Jeg tror enn så lenge at dette ikke er makroøkonomisk problem, men at det er et mikroøkonomisk problem for noen grupper, sier han.

Bedriftene har ligget på minussiden den siste tiden, men dagens tall viser at fallet i gjelden over det siste året nå er redusert fra 1,1 prosent til 0,4 prosent.

- Det viser økt lånevilje og optimisme i næringslivet, sier Bruce.

HTML EMBED
Planlegger du å ta opp nye lån?
Ja, skal låne mer
Nei, frykter rentehopp
Skal kvitte meg med gjeld
Vet ikke

Se resultat
Tror på rentehopp

Den rekordlave renta er dermed i ferd med å gi utslag både for hvermansen og for bedrifts-Norge. Baksiden av medaljen er at gjeldsveksten kan sørge for at sentralbanksjef Svein Gjedrem vil sette opp renta tidligere enn antatt.

- Gjeldsveksten er helt klart en av de tingene Norges Bank vil se på i forbindelse med rentesettingen. Dette er i hvert fall et tall som vil gjøre det vanskelig for Norges Bank å sette rentene ytterligere ned, sier Bruce.

Han tror ikke styringsrenta vil øke med det første, til det er inflasjonen for lav. Men hvis trenden med høy gjeldsvekst fortsetter, vil Ola og Kari trolig måtte tåle flere renteøkninger.

Aktørene i markedet sender markedsrentene forsiktig opp i etterkant av tallens offentliggjøring mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.