Lav rente og flere i arbeid

NHO og sjeføkonom Tor Steig er optimistiske på vegne av norsk økonomi, og tror på fortsatt lav rente og økende sysselsetting. Er du enig?

09.11.04 15:02

- Det er hyggelig å snakke om norsk økonomi akkurat nå, sier NHOs sjeføkonom Tor Steig, i det han presenterer en ny utgave av arbeidsgiverorganisasjonens halvårlige statusrapport for norsk økonomi. Og hyggelig kan det bli for folk flest også.

NHO spår nemlig en fortsatt lav rente til neste år – Norges Banks styringsrente vil fortsatt ligge rundt 2 prosent hele neste år, tror Steig.

Han begrunner spådommen med at Norges Bank sannsynligvis vil vektlegge kronekursen sterkere, og dermed måtte holde renten lav. Steig utelukker nemlig ikke en at den europeiske sentralbanken vil kunne sette ned renten til neste år.

HTML EMBED
Tror du på fortsatt rentefest neste år?
Ja, renta vil holdes lav
Nei, renta stiger i løpet av året
Hvilken rentefest?
Bryr meg ikke

Se resultat

Sysselsettingsvekst
I tillegg til at norske forbrukere kan glede seg over en fortsatt lav rente, spår NHO også at sysselsettingen vil ta seg opp til neste år. Sjeføkonom Steig tror på en sysselsettingsvekst på rundt 1,5 prosent. Det er noe lavere enn man kunne forvente, ettersom det går relativt godt for norsk økonomi for tiden.

To forhold bidrar til at sysselsettingsveksten ligger noe bak den økonomiske veksten. For det første er produktivitetsveksten i Norge god - «¿langt bedre enn sitt rykte,» som Tor Steig uttrykker det. Dermed produseres mer varer og tjenester med like mange ansatte.

For det andre skjer det fortsatt en god del utflagging og outsourcing av arbeidsplasser, og norske virksomheter investerer stadig mer i utlandet.

Etablerer seg utenlands
NHO-rapporten inkluderer også en undersøkelse blant NHOs medlemsbedrifter. Denne viser blant annet at rundt 18 prosent av bedriftene «¿har eller vurderer å etablere virksomhet/invester i utlandet». Og mye vil ha mer.

Blant de som har gjort eller vurderer å gjøre investeringer i utlandet, oppgir hele 51,1 prosent at investeringene i utlandet vil prosentvis vil øke sterkere enn i Norge i de kommende månedene.

«Det er en voldsom interesse for utenlandsinvesteringer og etableringer for øyeblikket. Ta for eksempel Kongeparets tur til Vietnam nylig. Hele 130 norske bedrifter var med på denne turen,» sier Steig.

Fortsatt optimistiske
Blant NHOs medlemsbedrifter er det fortsatt optimisme, selv om den har dalt noe fra forrige undersøkelse. I april var det 40 prosent flere som var positive enn negative til fremtidsutsiktene for norske økonomi. I oktober var det tilsvarende tallet 30 prosent.

NHO selv tror på en fortsatt god økonomisk vekst. NHO spår en vekst i bruttonasjonalprodukt i 2005 på 3,75 prosent – betydelig høyere enn både SSB og Norges Banks anslag på henholdsvis 3,3 prosent og 3,25 prosent.

NHO tror både på høyere vekst i privat konsum, og ikke minst på høyere vekst i offentlig sektor. Som informasjonsdirektør Finn Langeland humoristisk sier det: - Tor Steig har oppdaget at det er valg til høsten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag