*Nettavisen* Økonomi.

Lave fastrenter tross varsel

Selv om økonomene mener at rentehoppet nærmer seg, er fastrentene rekordlave. Her ser du de beste boliglånstilbudene.

05.01.05 09:13

Siden mars i fjor har Norges Bank holdt styringsrenten på 1,75 prosent. Fastrentene har også lenge ligget lavt, med treårs-renten på 3,55 prosent nominelt. Den flytende ligger til sammenlikning på 2,90 prosent.

Det er BNbank som har det beste tilbudet på fastrente over tre år. Eiendomskreditt slår til på sitt femårs-tilbud, med en rente på 4,20 prosent. det er også Eiendomskreditt som topper listen over tiårsrentene, med 4,90 prosent nominelt.

Fastrentene har ligget mer eller mindre uendret på dagens nivå siden i fjor høst.

Rentefesten over
Spådommene for 2005 kan imidlertid tyde på at rentebunnen er nådd. Nesten alle ekspertene ser nemlig for seg en renteoppgang i inneværende år. Dermed kan fastrentefesten være slutt.

HTML EMBED
Skal du binde renta nå?
Ja, nå er tiden inne
Nei, tror ikke det lønner seg
Har allerede gjort det
Har ikke lån

Se resultat

«Norges Bank vil sette opp renten med 0,5 prosentpoeng 30. juni, og at styringsrenten deretter gradvis vil bli justert opp til 3,5 prosent innen utgangen av året» skriver Handelsbanken i en fersk rapport.

Det vil si en relativt bratt renteoppgang på 1,75 prosentpoeng i siste halvdel av året.

De øvrige meglerhusene er ikke like oppjusteringsglade, selv om det ikke er noen tvil om at renten skal heves.

- Vi tror styringsrenten vil ligge på 2,25 prosent ved utgangen av året. Første rentehopp kommer i juni, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

DnB NOR Markets ser for seg at renten i første omgang heves med 0,25 prosentpoeng. Resten av oppgangen kommer utover høsten.

Nordea Markets har noe høyere prognoser, og tror Norges Bank vil heve styringsrenten så den havner på 2,5 prosent ved årsskiftet 2005/2006.

Ifølge sjeføkonom Erik Bruce skal renten opp tre ganger i år, med 0,25 prosentpoeng hver gang. Første økning skal skje i juni, og toppen nås i utgangen av 2006. Da vil styringsrenten ende på 4,5 prosent.

Uenige om du bør binde
Ettersom Handelsbanken ser for seg en dobling av styringsrenten på bare 12 måneder, mener bankens økonomer at du bør binde boliglånet ditt nå.

- Det vi er opptatt av, er at det nå er større usikkerhet rundt rentenivået, og at det foreligger en risiko for et enda høyere rentenivå fremover. Derfor anbefaler vi nå å binde renten, sa sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til TV 2 Nettavisen tirsdag.

Magnussen i DnB NOR Markets anbefaler på sin side ikke en rentebinding, men påpeker at meglerhuset har et helt annen prognose for året.

- Fastrentene er lave på fordi markedet forventer et lavt rentenivå lenge. Derfor anbefaler vi generelt ikke en fastrenteavtale utfra vårt syn fremover, sier Magnussen.

Seniorøkonomen mener du først og fremst bør vurdere behovet for en forsikring mot uventet og rask renteoppgang. Har du et høyt boliglån i forhold til inntekt, kan det være gunstig å binde deler av lånet. Dermed har du sikret deg mot rentehopp, og får en langt mer oversiktlig økonomi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.