*Nettavisen* Økonomi.

Lave renter gir lånefest

Lave renter gjør at vi låner mer penger. - Rentekuttene virker, og de virker raskt, sier ekspertene. Lånelysten bekrefter at temperaturen er tilbake i boligmarkedet. Klokken 14 faller rentedommen fra Norges Bank.

29.10.03 12:23

Norges Bank la onsdag fram tall for utlånsveksten som viser at både norske bedrifter og husholdningene låner mer penger.

Utlånsveksten steg fra 7,5 til 7,8 prosent de seneste 12 månedene frem til utgangen av september. Det er godt over hva økonomene hadde sett for seg.

Ola og Kari trekker opp
- Det er særlig husholdningene som trekker opp her. Lavere renter har gjort det enklere å ta opp større lån, og vi har jo merket dette på temperaturen i boligmarkedet. Nå bekreftes det i statistikken, sier sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, til TV 2 Nettavisen.

Husholdningenes utlånsvekst økte fra 9,9 prosent til 10,2 prosent den siste måneden.

- Rentekuttene virker raskt
- Vi hadde ventet sterke tall, men dette er i overkant. Rentekuttene virker, og de virker raskt. Som regel kommer kredittindikatoren i etterkant av utviklingen i boligmarkedet, så dette blir som et bevis på at optimismen har festet seg, sier Bruce.

Faren med den kraftige veksten er at Norges Bank blir satt under press, og at renteøkningene vil komme tidligere enn antatt.

- En sterk gjeldsvekst er en av de tingene Norges Bank er på vakt mot. J o høyere farten er i husholdningenes økonomi, jo før kommer renteøkningene, sier Bruce.

Fart også blant bedriftene
Også blant bedriftene viser tallene en bedring. Utlånsveksten steg fra 1,9 til 2,5 prosent den siste måneden.

Kredittindikatoren (K2) måler hvor stor innenlandsk bruttogjeld næringsliv, husholdninger og kommuner har.

TV 2 Nettavisen følger Norges Banks rentebeslutning fra klokken 14 onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.