Lavere byggevirksomhet

Fra januar til september i år ble det bygget ti prosent færre nye boliger og næringsbygg i forhold til samme periode i fjor.

Totalt er det i årets ni første måneder satt i gang bygging av 4,4 millioner kvadratmeter.

Fra januar til september ble 16 000 nye boliger iverksatt. Dette er en nedgang på 3 prosent sammenliknet med samme periode i fjor, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Flest bygger i Nordland

Den fylkesvise fordelingen viser at det bygges flest nye boliger i Nordland. Fylket hadde nesten 80 prosent flere igangsatte boliger i årets ni første måneder sammenliknet med i fjor.

Nedgangen er størst i Telemark, der igangsatte boliger utgjør to tredjedeler av samme periode i fjor.

Mest boliger

Nesten halvparten av alt som bygges var til boligformål i årets første ni måneder. De resterende 2,3 millioner kvadratmeter ble igangsatt til andre formål enn boliger.

Fritidsboliger og garasjer for private utgjør 28 prosent, eller 0,65 millioner kvadratmeter, av igangsatt areal til annet enn boliger. Denne kategorien har en nedgang på 12 prosent i forhold til de ni første månedene i fjor.

Nedgang for varehandel

Andre bygninger, som ikke blir brukt til boligformål, er næringsbygninger. Fra januar til september i år ble det igangsatt mest bruksareal til jordbruks- og skogbruksnæringen, mens industrinæringen hadde den nest største andelen.

Næringsgruppen som har størst nedgang er varehandel og reparasjon av kjøretøy/husholdningsapparater. Igangsatt bruksareal for denne næringen gikk ned med 34 prosent sammenlignet med de første ni månedene i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.