Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Lavrentelandet Norge

Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX
Sist oppdatert:
Klokken 14 vil sentralbanksjef Svein Gjedrem trolig holde renten lav og uendret. Dette skjer mens andre land øker renten, og bekrefter at Norge er blitt et lavrenteland.

- Norges Bank har vært klar; det skal mye til for at rentene endres med det første og ingen venter noen renteendring i dag, skriver Nordea i sin morgenrapport onsdag.

Dette er representativt for markedets syn. Ingen av ekspertene i en rundspørring gjort av nyhetsbyrået TDN Finans venter at Norges Bank i dag vil endre den svært lave styringsrenten på 1,75 prosent.

Dette har vært nivået siden 12. mars i år, da den foreløpige bunnen ble satt etter et drøyt år med rentekutt fra 7 prosent.

Hovedargumentet mot økt rente er, som det lenge har vært, at prisveksten i Norge er godt under sentralbankens sjef, selv om de siste måndene har vist små tegn til økt inflasjon. Samtidig veier kraftig lånevekst i privat sektor og boligprisoppgang mot å senke renten enda mer.

En mot alle
Når det gjelder veien videre deler norske makroeksperter seg i to leire: Jan Andreassen i Terra Securities mot røkla.

Andreassen tror neste renteendring fra Norges Bank blir nedover. Tidligere trodde han dette ville komme i desember, men nå har han utsatt prognosen.

Andreassen forutså det voldsomme rentefallet de siste par årene bedre enn de andre kollegene, og han skiller seg fortsatt ut.

Resten av makroekspertene tror nemlig at rentebunnen er nådd, og at det vil komme en gradvis renteoppgang et stykke ute i 2005.

Lavrentelandet
Uansett viser den siste tidens utvikling at Norge har gått fra å være et høyrenteland, hvor de fleste trodde at bruken av oljepenger ville føre til et særnorsk press i økonomien, som igjen ville kreve en høyere rente enn i omverdenen.

I dag er styringsrenten i Norge under det man ser fra de største sentralbankene i Vesten. USA økte i går sin styringsrente fra 2,00 til 2,25 prosent, det siste av flere skritt opp fra bunnen på 1,00 prosent.

Renten i euro-området ligger på 2,00 prosent, hvor den har ligget lenge.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!